Τρεις ενώσεις καταθέτουν τα αιτήματά τους στην «ΥΧ»: «Πολιτεία και τράπεζες να στηρίξουν ουσιαστικά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς»
Ρυθμίσεις σε παλιές οφειλές συνεταιρισμών, ουσιαστική λειτουργία του ΥΠΑΑΤ -και όχι απλή διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων-, ενότητα των αγροτών υπό τη σκέπη δυναμικών οργανώσεων, καθώς και ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα διεκδικούν για το 2025 τρεις συνεταιρισμοί της περιφέρειας.
ΕΑΣ Δράμας
«Ρύθμιση παλιών οφειλών συνεταιρισμών»
Να γίνει ρύθμιση στις παλιές οφειλές των συνεταιρισμών, ένα γενναίο κούρεμα των τόκων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ζητάει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννης Κεσκίνογλου. Όπως περιγράφει, «έχουμε πολύ παλιές οφειλές και εγγυήσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν, γιατί είμαστε όμηροι της PQH (σ.σ. Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα)».
Και προσθέτει: «Ο συνεταιρισμός μας έχει εγγύηση 800.000 ευρώ, ενδεχομένως και 40 ετών, καθώς η Ένωση έμπαινε αυτεπάγγελτα εγγυήτρια για αυτά που έπαιρναν οι παραγωγοί και το ποσό έγινε 12 εκατ. ευρώ. Η Ένωσή μας έχει ένα δάνειο 3 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί το 2006 για το καλαμπόκι. Η πολιτεία είχε δώσει το ποσό, με την προϋπόθεση ότι οι Ενώσεις δεν θα πληρώσουν, και στη συνέχεια σύναψε δανειακές συμβάσεις. Οι Ενώσεις είχαν πληρώσει το καλαμπόκι 18 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και το πούλησαν 6 λεπτά για ζωοτροφή». Όπως εξηγεί, δεν έχουν οφειλές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές και εφορία.
Ακόμη, ο κ. Κεσκίνογλου επισημαίνει ότι η Ομάδα Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου υλοποιεί ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, και περιμένουν να τους παραχωρήσει το ΥΠΑΑΤ ένα οικόπεδο δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για να δημιουργήσουν μια μονάδα μεταποίησης και παραγωγής τσιπς.
Η ΕΑΣ Δράμας, μαζί με τους ΤΟΕΒ Φωτολίβους, Νικοτσάρας, Κοκκινόγειων-Προσοτσάνης και Νευροκοπίου, δημιούργησε την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην περιφέρεια και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 ΜW, ενώ αναμένουν επιπλέον 4 ΜW για να πετύχουν τη μηδενική κατανάλωση ρεύματος. «Μόνο ο ένας ΤΟΕΒ έχει κατανάλωση ρεύματος ύψους 900.000 ευρώ που πληρώνουν οι παραγωγοί», αναφέρει ο κ. Κεσκίνογλου.
Από τον Ιούνιο, που συνδέθηκε το φωτοβολταϊκό, πληρώνουν μόνο το 10% της κατανάλωσής τους. Οι ίδιοι ζητούν από την πολιτεία στήριξη, χωρίς να την επιβαρύνουν, με στόχο να μειώσουν τα κεφάλαιά τους και να είναι ανταγωνιστικοί. Το φωτοβολταϊκό πάρκο υλοποιήθηκε με δικά τους κεφάλαια, ύψους 650.000 ευρώ. Ο κ. Κεσκίνογλου υπογραμμίζει ότι το αγροτεμάχιο δεν είναι γη υψηλής παραγωγικότητας που σταδιακά μειώνεται στην περιοχή. «Έφτιαξαν πάρκο 100 MW και δεν δίνουν σε εμάς 4 ΜW», καταλήγει.
Ευνοϊκό καιρό εύχεται να έχουν το 2025, για να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας
ΕΑΣ Καβάλας
«Μείωση επιτοκίων και υπουργείο με όραμα»
Ευνοϊκό καιρό εύχεται να έχουν το 2025, για να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας. Εστιάζοντας σε αυτά που ζητούν από την πολιτεία, ξεκινάει από την αιχμή του δόρατος, τις τράπεζες. «Ο παραγωγός δανείζεται με επιτόκιο 7% και 8% και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεβαίνουν στο 10% έως 13%, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα, ενώ τα προϊόντα μας ανταγωνίζονται τα ευρωπαϊκά. Την ίδια στιγμή, ο παραγωγός δεν μπορεί να δανειστεί τα χρήματα που χρειάζεται για να ανεβάσει τον τζίρο του και να προχωρήσει σε επενδύσεις», περιγράφει.
Όπως σχολιάζει, το υπουργείο δεν θα πρέπει να είναι διαχειριστής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, αλλά να διαπνέεται από όραμα για τα ελληνικά προϊόντα που χρειάζεται να παραχθούν, σύμφωνα με τις ανάγκες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των αγορών. Ο κ. Λεπίδας τονίζει πως απαιτείται η οργάνωση των παραγωγών και της παραγωγής και η καθοδήγηση της πολιτείας στην κατεύθυνση αυτή. Ο ίδιος φέρνει το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, όπου μόνο μία εταιρεία διαχειρίζεται τα γαλακτοκομικά και μία τα οπωροκηπευτικά. Τονίζει, τέλος, πως απαιτούνται κανόνες για την ορθή προώθηση των προϊόντων, ειδικά όσων έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.
ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας
Ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων και αλλαγή της ΚΑΠ
Η ρύθμιση στις παλιές οφειλές των συνεταιρισμών και των παραγωγών, η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πλήρης αλλαγή της ΚΑΠ είναι τα τρία σημεία στα οποία συνοψίζει τα αιτήματα για το 2025 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης. «Η ΚΑΠ να μας δώσει κίνητρο να σπέρνουμε και όχι να μη σπέρνουμε. Τώρα σπέρνουμε καμελίνα και κινόα», λέει, καυτηριάζοντας τους κανόνες που θέτει η πολιτική.
Ως προς τις τράπεζες, ο ίδιος εξηγεί πως «πρέπει να διαγραφούν όλοι οι εξωλογιστικοί τόκοι και, επίσης, να γίνει διαγραφή κεφαλαίου». Ο συνεταιρισμός της Ορεστιάδας έχει υποχρεώσεις, αλλά όχι σε φορείς του Δημοσίου ούτε σε μισθούς.
Στα αιτήματα που καταθέτει ο κ. Κουμπρίδης είναι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αντικειμενικότερη λειτουργία του ΕΛΓΑ, προσαρμόζοντας τον κανονισμό στην κλιματική κρίση και συμπεριλαμβάνοντας νέες ασφαλιστικές καλύψεις, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί σύμφωνα με τις πραγματικές απώλειες.