Τριάντα χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης

Τιμές και δασμοί Τραμπ ξεσήκωσαν για ακόμη μία φορά τον κλάδο

Τριάντα χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης

Αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και προστασία των προϊόντων από τους αμερικανικούς δασμούς ήταν μερικά από όσα διεκδικούσαν την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, χιλιάδες Ισπανοί αγρότες, βγαίνοντας στους δρόμους της Μαδρίτης.

«Δίκαιες τιμές για έναν ζωντανό ελαιώνα» έγραφε το πανό που κρατούσαν τουλάχιστον 16 άτομα και καταλάμβανε όλο το πλάτος της λεωφόρου που διαδήλωναν οι παραγωγοί, αναφέρει το Olive Oil Times, υπενθυμίζοντας ότι οι παραγωγοί της χώρας ταλαιπωρούνται από τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, σημειώνοντας απώλειες έως και 44%, τιμές οι οποίες χαρακτηρίζονται μη βιώσιμες για τους ίδιους.

Παράλληλα, οι ίδιοι έρχονται αντιμέτωποι με τους επιπλέον δασμούς κατά 25%, που αναμένεται να επιβληθούν στις ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου και ελιών από τις 18 Οκτωβρίου, απόφαση που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περίπου 50.000 τόνους εξαγωγών ελαιολάδου προς τη συγκεκριμένη αγορά και όλα αυτά τη στιγμή που είναι άγνωστες οι πραγματικές επιπτώσεις που θα έχει για τον τομέα και το Brexit.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την ισπανική κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις επιπτώσεις που έχει για τα προϊόντα τους ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, όπως η ASAJA, η COAG και η UPA, διεκδικούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις της σε παραδοσιακούς ελαιώνες, να αλλάξει τους κανόνες αυτορρύθμισης στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ της ΕΕ αλλά και να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση του ελαιολάδου από τη λίστα αντιποίνων.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μπορούν να αποθηκεύουν τα λάδια τους από το ένα έτος στο άλλο, χωρίς της ανησυχία ότι θα κατηγορηθούν για κερδοσκοπία στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της ΕΕ», δήλωσε ο διευθυντής της ASAJA στη Χαέν, Luis Carlos Valero. Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα κρατούσε τις τιμές σε μία συνέχεια από έτος σε έτος, παρέχοντας στους ελαιοκαλλιεργητές την οικονομική σταθερότητα που χρειάζονται για να διατηρήσουν τους ελαιώνες τους, παρέχοντας τα προς το ζην στις οικογένειές τους.  

Καθησυχαστικός ήταν από την πλευρά του, ο Luis Planas, υπουργός γεωργίας της χώρας, εκφράζοντας ό,τι συμμερίζεται τις ανησυχίες των παραγωγών για την «ανώμαλη» εξέλιξη των τιμών κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, επιμένοντας ότι λόγω αυτού είναι σε διαρκή συνεργασία με τις οργανώσεις των παραγωγών της χώρας. Παράλληλα, απαντώντας στις αξιώσεις του τομέα, επεσήμανε ότι «η πρόοδος που έχουν σημειώσει από κοινού κατά τους τελευταίους μήνες, επετεύχθει με κατανόηση, υποστήριξη και αλληλεγγύη».

Ο αριθμός των διαδηλωτών εκτιμάται ίσως και μεγαλύτερος από 30.000, σύμφωνα με πηγές της διοργάνωσης. Η μεγάλη προσέλευση των αγροτών από πολλά μέρη της Ισπανίας, έκανε τους διοργανωτές να μιλούν για επιτυχία του καλέσματός τους, ελπίζοντας ότι με αυτή τη μαζική διαδήλωση θα εισακουστούν τα αιτήματά τους, υποστήριξε ο Valero.