Τρικλοποδιές από ΕΕ για την αναγραφή προέλευσης στο γάλα

Απαντήσεις Καχριμάνη σε δημοσιεύματα για το γάλα

Ευρύτερη συναίνεση αλλά και επιφυλάξεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το νομοσχέδιο για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα και την αναγραφή προέλευσης της χώρας άλμεξης του γάλακτος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το ανησυχητικό, όμως, κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, είναι ότι η μάχη για την προέλευση της αναγραφής του γάλακτος στη συσκευασία του μπουκαλιού δεν έχει κριθεί ακόμα. Σε 30 μήνες το αίτημα αυτό θα επανεξεταστεί, καθώς ξένες γαλακτοπαραγωγές χώρες, όπως π.χ. η Δανία, πιέζουν ασφυκτικά την ΕΕ, ώστε να επανεξεταστούν οι ευεργετικές διατάξεις υπέρ των ντόπιων παραγωγών.

Να εφαρμοσθεί χωρίς εξαιρέσεις η αναγραφή στο γάλα, λέει ο ΣΕΒΓΑΠ

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «ΥΧ», περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις, που αφορούν παραγωγούς, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χονδρεμπόρους κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, αλιευτικούς συνεταιρισμούς κι ορισμένες από τις διατάξεις αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2018.

Παρόλα αυτά, ο κ. Αποστόλου άφησε να εννοηθεί πως είναι ανοιχτός σε τροπολογίες και πως το νομοσχέδιο ως την τελευταία στιγμή, μπορεί να δεχτεί διορθώσεις. Ήδη προγραμματίζεται την ερχόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση με τους εκπροσώπους φορέων, από τον αγροτο-συνεταιριστικό χώρο, τη βιομηχανία, τις εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι από στρεβλώσεις της αγοράς, οι οποίες επηρεάζουν και την τιμή των προϊόντων. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να μπει σε νέα βάση η κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς επιδιώκεται να βελτιωθεί η κατάσταση από το καρκίνωμα των ελληνοποιήσεων και των κυκλωμάτων διαφθοράς που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς, τροφοδοτούν την αγορά με πλαστά τιμολόγια, αφαιρούν έσοδα από το ελληνικό δημόσιο αλλά και παραπλανούν τον καταναλωτή. Τόνισε πως σήμερα υπάρχουν 500 περίπου τυροκομεία που δίνουν ζωή στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Μιλώντας για τους συνεταιρισμούς, ο Σταύρος Αραχωβίτης επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί νέα παράταση στην αναστολή διώξεων για τις διοικήσεις, όπου αυτή λήγει, εφόσον δεν έχει υπάρξει εκκαθάριση. Στην αναγκαιότητα να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα για τους εμπόρους που δεν πληρώνουν και να είναι σε αντιστοιχία το πρόστιμο με την τιμή των προϊόντων που διακινούν, αναφέρθηκε η πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Ναι μεν, αλλά…»

Θετικά είδε τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου η ΝΔ, δια στόματος της εισηγήτριας, Φωτεινής Αραμπατζή, που εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, καθώς το κύριο πρόβλημα είναι η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών. Εξίσου επιφυλακτική εμφανίστηκε και για τις διατάξεις, που αφορούν τα διοικητικά συμβούλια οργανισμών εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει στο παράρτημα του νομοσχεδίου να συμπεριληφθούν και διατάξεις για τα τυροκομεία.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μιχάλης Τζελέπης, τομεάρχης Αγροτικού της ΔΗΣΥ, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει αυτορρύθμιση για το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα και όχι παρεμβάσεις εκ των άνω. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μειονεκτική θέση των παραγωγών, όπου κυριαρχούν μονοπωλιακές καταστάσεις, δηλαδή μία γαλακτοβιομηχανία ή ένα τοπικό τυροκομείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είπε, να μην μπορούν εύκολα να καταγγείλουν οι παραγωγοί τι συμβαίνει και να επιβαρύνονται και με το πρόστιμο του 5%.

Δικλείδες ασφαλείας για τους αγρότες

Τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο εξέφρασε το ΚΚΕ, δια του εισηγητή, Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος σημείωσε ότι πάλι οι παραγωγοί θα βρίσκονται εκτεθειμένοι. «Ποιος θα τους πάρει το γάλα, αν προχωρήσουν σε καταγγελίες;», τόνισε. Σημείωσε ακόμη πως οι αγροτικές υπηρεσίες στις περιφέρειες είναι αποψιλωμένες από προσωπικό και διερωτήθηκε ποιος θα κάνει τους ελέγχους. Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Τάσος Μεγαλομύστακας. Θετικά εκφράστηκε για το νομοσχέδιο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, παρότι διερωτήθηκε γιατί επανιδρύεται ο ΟΔΙΑΓΕ.