Τρίμηνη παράταση για τις οφειλές από την εκκαθάριση εισφορών του 2019

Εντός διμήνου η πληρωμή της, θα συμψηφίζεται με τα ποσά της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης

Νέα τρίμηνη παράταση για τις οφειλές από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2019, που ολοκληρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας.

Το μέτρο θα αφορά περισσότερους από 800.000 μη μισθωτούς, μεταξύ αυτών και αρκετοί αγρότες, για τους οποίους από τη διαδικασία της εκκαθάρισης προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο που συνολικά ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Το εν λόγω υπόλοιπο, μετά την πρώτη παράταση που χορηγήθηκε τον Νοέμβριο, πρέπει, βάσει των υφιστάμενων διατάξεων, να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις. Η προθεσμία για την πρώτη εξ αυτών εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2021 και οι υπόλοιπες τέσσερις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε επόμενου μήνα.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να έχει αποφασίσει να μεταθέσει την πληρωμή για ένα ακόμα τρίμηνο, ώστε η εξόφληση να πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2021, με την πρώτη δόση πληρωτέα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η νέα παράταση αναμένεται να επισημοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Παγώνουν τα χρέη του πρώτου lockdown

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, στον «πάγο» μπαίνουν μέχρι το τέλος του έτους τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές εξαιτίας του πρώτου lockdown, προκειμένου να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων που θα «τρέξει» από τον Ιανουάριο του 2022. Τα εν λόγω χρέη θα μπορούν να αποπληρωθoύν σε έως τέσσερα χρόνια, με ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ.

Στην ίδια ρύθμιση, θα μπορούν να ενταχθούν και τα χρέη από τη συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών του 2017 και του 2018, για τα οποία είχε χορηγηθεί παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου.