Τρίτη 12/5 η τελευταία συνάντηση ΥΠΑΑΤ και κτηνοτρόφων – έως την επόμενη Παρασκευή το σχέδιο ΚΥΑ για τους αιγοπροβατοτρόφους

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της έκτακτης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου θα έχει ετοιμαστεί το σχέδιο ΚΥΑ, ώστε να προωθηθεί στη συνέχεια στην Κομισιόν.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τριμελής ειδική ομάδα που σχετίζεται άμεσα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ολοκληρώνει την επεξεργασία όλων των διαθέσιμων στοιχείων. Με βάση αυτά θα συνταχθεί το κείμενο που θα περιλαμβάνει τη μεθοδολογία, με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Στην Πλατεία Βάθη, πάντως, κρατάνε προς το παρόν το θέμα ως επτασφράγιστο μυστικό, με τις διαρροές να απαντάνε μόνο πως όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί για το ύψος της ενίσχυσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα που θα καθορίσει, μεταξύ άλλων, το ακριβές ποσό της ενίσχυσης: το επιλέξιμο χρονικό διάστημα. Έτσι, εάν η περίοδος αποτίμησης της ζημιάς είναι η 1η Ιανουαρίου ή η 1η Φεβρουαρίου, ή η περίοδος Πάσχα 2019-Πάσχα 2020, τα ποσά της αποζημίωσης που θα δοθούν διαφέρουν σημαντικά.

Όπως η «ΥΧ» έχει ήδη γράψει, το σχέδιο ΚΥΑ θα προωθηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προτού υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, ανακοίνωσε ότι αντίστοιχη δουλειά θα γίνει και για τους χοιροτρόφους της χώρας.