Χοιρινό: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης από τα ιστορικά υψηλά οι τιμές

Τα ιστορικά υψηλά που «χτύπησαν» οι τιμές του χοίρειου μέχρι τις αρχές της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ευρώπη, ακολουθώντας ένα διετές ράλι ανατιμήσεων στο φόντο της μεγάλης μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής της Κίνας, ανήκουν στο παρελθόν.

Από τις εξελίξεις ασφαλώς δεν έμειναν ανεπηρέαστοι οι Έλληνες χοιροτρόφοι, οι οποίοι το πρώτο δεκαπενθήμερο του προηγούμενου Μάρτη απόλαυσαν τιμή ζώντος βάρους στο 1,7 ευρώ το κιλό. Αυτές τις μέρες, η τιμή βρίσκεται στο 1,1-1,2 ευρώ το κιλό για τα 105 κιλά, σύμφωνα με τον Γιώργο Κελαϊδίτη, ο οποίος διατηρεί καθετοποιημένη μονάδα εκτροφής χοίρων στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το πρώτο lockdown, που ήταν το πρώτο χτύπημα στο σπιράλ καθόδου της τιμής τον προηγούμενο Μάρτιο, ήρθαν να προστεθούν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό της Ευρώπης, η οποία αποκλείστηκε ως εξαγωγέας από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εισαγωγέα χοιρινού.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση της τιμής πάνω από 30% από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Την ίδια στιγμή, έχουν ξεκινήσει και οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα δημητριακά και στη σόγια, που αντανακλούν το 70% του κόστους παραγωγής. Αυτά τα δεδομένα έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές τοπίο, οδηγώντας σε αναγκαστική επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου.

 

Μείωση τιμών κατά 32% στην ΕΕ

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση τιμή των κλάσεων S και Ε χοιρινού (τιμή σφαγίου), που αποτελούν το 97% της παραγωγής στην ΕΕ, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν μειωμένη κατά 32% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, σε 1,335 ευρώ το κιλό. Έναν μήνα πριν, τον Νοέμβριο, η μέση τιμή σφαγίου κλάσης Ε στην ΕΕ ήταν 1,351 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 27,55% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019 και στην Ελλάδα, η οποία φιγουράρει μεταξύ της πρώτης πεντάδας με τις υψηλότερες τιμές ανά κιλό σφαγίου, ήταν 1,61 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 24,55% στο ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στα διεθνή δεδομένα, τα οποία αναπόφευκτα επηρεάζουν την ελληνική παραγωγή χοιρινού, προστίθεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα κυριολεκτικό dumping, όπως λένε χαρακτηριστικά, από την κυπριακή αγορά, η οποία πιέζεται να διαθέσει συσσωρευμένα αποθέματα λόγω της πανδημίας, της μειωμένης κατανάλωσης στη χώρα κ.ο.κ.

«Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι οι τιμές ζώντος βάρους στην Κύπρο κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 λεπτών, όταν εδώ είναι 1,10-1,20 ευρώ το κιλό, από την ανάγκη των Κύπριων χοιροτρόφων να διώξουν στοκ», λένε. Με βάση, πάντως, την εκτίμηση στελεχών του χώρου αυτού, το επόμενο διάστημα και ενόψει των γιορτών προβλέπεται σταθερότητα στις τιμές παραγωγού, ίσως και προσφορές σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί οι χαμηλές τιμές που προσφέρονται από τις άλλες χώρες είναι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω πιέσεις.

«Το επόμενο δεκαπενθήμερο η αγορά θα κινηθεί ικανοποιητικά, με τρόπο ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω πτώση της τιμής, γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το ελληνικό χοιρινό κρέας αρκεί να… είναι ελληνικό, γιατί το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων “ζει και βασιλεύει”», κατέληξαν με νόημα.