Τρύγος 2020: Σε αναμονή για τις τιμές των κρασοστάφυλων στη Βόρεια Ελλάδα

✱ Ίδιες ή ελαφρά μειωμένες τιμές για όσους έχουν μόνιμες συνεργασίες ή ανήκουν σε συνεταιρισμούς ✱ Δύσκολα θα πουλήσουν τα σταφύλια τους οι υπόλοιποι

Δύσκολος, παράξενος και με μεγάλη ανομοιομορφία ο φετινός τρύγος στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος έχει ξεκινήσει για τις λευκές και τις κόκκινες πρώιμες ποικιλίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί με το ξινόμαυρο στο τέλος του μήνα ή και στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι ποσότητες που θα απορροφηθούν από τα οινοποιεία θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μικρότερες από ό,τι πέρυσι, ενώ όσον αφορά τις τιμές, συνεταιρισμοί και ιδιώτες κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκράτησης των τιμών ή έστω ελεγχόμενης μικρής πτώσης. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί ο αμπελώνας, οπότε πρέπει και οι αμπελουργοί να μη χάσουν το κίνητρό τους.

Ανοιχτές τιμές, εν αναμονή αγοραστικού ενδιαφέροντος

«Όταν πριν από 24 χρόνια φτιάξαμε το οινοποιείο, στην περιοχή μας καλλιεργούνταν 8.500 στρέμματα αμπέλι. Σήμερα έχουν μείνει μόνο 2.000 και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μη συρρικνωθούν περαιτέρω», λέει στην «ΥΧ» ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας «Μεσημβρία Οινοποιητική».

Η συγκεκριμένη οινοποιία πουλάει κρασί χονδρική σε καταστήματα εστίασης, οπότε επλήγη από το lockdown, αλλά και από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Χαλκιδική με τα κρούσματα του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πτώση στον τουρισμό. Ευτυχώς, όμως, λέει ο οινοποιός, τους προηγούμενους μήνες οι πωλήσεις ήταν πολύ καλές, οπότε υπάρχουν κάποιες οικονομικές αντοχές.

«Μέχρι στιγμής, αγοράζουμε τα σταφύλια με ανοιχτές τιμές, για να δούμε πώς θα πάει όλη η αγορά και σε άλλες περιοχές, αλλά θα προσπαθήσουμε να μη μειώσουμε τις τιμές, για να μείνουν οι παραγωγοί στα αμπέλια», τονίζει. «Αν αναγκαστούμε, η μείωση θα είναι της τάξης του 5%-7%», καταλήγει. Όσον αφορά την ποσότητα, η εταιρεία θα αγοράσει λιγότερα σταφύλια φέτος, αλλά φαίνεται ότι στην περιοχή η παραγωγή είναι μειωμένη περίπου κατά 20%. «Λόγω κορωνοϊού ίσως τα αμπέλια να μη δουλεύτηκαν τόσο εντατικά, οπότε έδωσαν μικρότερη παραγωγή», συμπεραίνει ο οινοποιός.

Θα πάρουμε 700-800 τόνους, ενώ άλλες χρονιές παίρναμε 2.000 και 3.000 τόνους σταφύλια

Ο μικρότερος τρύγος της τελευταίας 20ετίας στη Νάουσα

Την απόσταξη κρίσης περίπου 570 τόνων κρασιού στις 15 Σεπτεμβρίου περιμένει ο συνεταιρισμός Vaeni Νάουσας, για να αδειάσουν οι δεξαμενές και να προχωρήσει ο τρύγος στην περιοχή, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιώργο Φουντούλη, «θα είναι ο μικρότερος της τελευταίας 20ετίας». Ο κ. Φουντούλης εξηγεί ότι ο συνεταιρισμός από τον Μάρτιο δεν έχει πουλήσει κρασί, οπότε φέτος αναγκαστικά θα πάρει πρώτη ύλη μόνο από τα μέλη του.«Θα πάρουμε 700-800 τόνους, ενώ άλλες χρονιές παίρναμε 2.000 και 3.000 τόνους σταφύλια», λέει.

Όσον αφορά την τιμή του ξινόμαυρου, ο κ. Φουντούλης απαντά διπλωματικά: «Πάντως, δεν θα είναι ανοδική». Ο ίδιος περιγράφει τη συνεργασία με τα μέλη του συνεταιρισμού υποδειγματική, αλλά φέτος οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. «Όπως είπα στη γενική συνέλευση, τα σταφύλια θα τα πάρουμε, αλλά μη με ρωτήσετε πότε θα πληρωθείτε». Τα σταφύλια φέτος έχουν πάντως πολύ καλή ποιότητα, ενώ και η ποσότητα κρίνεται επαρκής. «Το πρόβλημά μας φέτος δεν είναι η παραγωγή, είναι η διάθεση», τονίζει ο πρόεδρος.

Σταθερές ποσότητες και τιμές θα παραλάβει το Αμύνταιο

Η Ένωση Αμύνταιου, αντίθετα, που έχει ξεκινήσει τρύγο εδώ και λίγες ημέρες, πρόκειται να παραλάβει τις ίδιες ποσότητες σταφυλιών με πέρυσι και στις ίδιες τιμές, χάρη στις συνεργασίες που έχει με ιδιώτες, το κτήμα Κυρ-Γιάννη, το Κτήμα Άλφα και την εταιρεία Τσάνταλη.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από τα οινοποιεία, γιατί το οινοποιείο του συνεταιρισμού κάνει τρύγο και για τους άλλους. Οπότε εκτός από τους δικούς μας αμπελουργούς, παίρνουμε και από άλλους πρώτη ύλη», λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος. Το οινοποιείο του συνεταιρισμού έχει μεγάλες δεξαμενές και μπορεί να αποθηκεύσει ποσότητες χωρίς πρόβλημα. «Ο αμπελώνας της περιοχής βρίσκεται σε ανοδική φάση τα τελευταία δέκα χρόνια, από τότε δηλαδή που καταφέραμε να βάλουμε μια τάξη. Έχει αναβαθμιστεί πολύ. Αν μπείτε στα αμπέλια, είναι σαν λουλούδια σε πάρκο, τόσο φροντισμένα», προσθέτει.

Κεντρική Μακεδονία

Πιθανή πτώση στις τιμές της τάξης του 15% βλέπει ο οινοποιός και αντιπρόεδρος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου), Στέλιος Μπουτάρης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στα αμπέλια, τόσο από άποψη ποσότητας, όσο και ποιότητας. «Φέτος είναι η χρονιά του αμπελουργού» τονίζει, καθώς μια βροχή στις 20 Αυγούστου στην περιοχή δημιούργησε πιο δύσκολες συνθήκες στον αμπελώνα.

Μειωμένη παραγωγή κατά 15% φέτος βλέπει ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, που έχει ξεκινήσει τον τρύγο πριν από περίπου δύο εβδομάδες. «Ελπίζουμε να ανοίξει η αγορά για να απεγκλωβιστούμε», επισημαίνει.

Τη λύση την εποχή του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει βρει ο παραγωγός Κυριάκος Αραμπατζής, στη Νέα Μεσημβρία, ο οποίος παρασκευάζει βιολογικό κρασί και το πουλάει απευθείας στις βιολογικές αγορές. «Επειδή διοχετεύω το κρασί απευθείας στη λιανική, δεν είχα ιδιαίτερη πτώση ούτε την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, τον Μάρτιο-Απρίλιο», λέει.