Τρύγος 2021: Καλή η χρονιά για τη φιάλη της Δράμας

Κρασιά φινετσάτα, αρωματικά, διάσημα, αγαπημένα, όλα παραγόμενα στα εκλεκτά δραμινά αμπελοτόπια. Οι γεωπόνοι των περίφημων οινοποιείων αντιμετώπισαν φέτος τα γυρίσματα της κλιματικής αλλαγής και τις αυξομειώσεις στις αποδόσεις που συνδέονται με το γεωγραφικό σημείο των αμπελώνων και με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Η χαλαζόπτωση στο ανατολικό τμήμα του νομού ανέβα σε τις τιμές των σταφυλιών, που ξεπέρασαν το 1 ευρώ στα λευκά, ενώ στα ερυθρά κινήθηκαν στα 80 λεπτά με 1 ευρώ. Κοινή παραδοχή από τους μάστορες της καλλιέργειας και της οινοποίησης είναι ότι φέτος ήταν μια καλή χρονιά.

 

Κτήμα Τέχνη Οίνου

Ο Ηρακλής Τοπαλίδης, υπεύθυνος αμπελώνων στο Κτήμα Τέχνη Οίνου, που δημιούργησαν ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης, σημειώνει ότι η ζώνη επηρεάζεται από την παρουσία μεγάλων ορεινών όγκων περιμετρικά της πεδιάδας της Δράμας και το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Ο χειμώνας ήταν σχετικά ψυχρός με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, οι οποίες όμως δεν έπληξαν τους αμπελώνες.

Η άνοιξη ξεκίνησε με ξηρό καιρό και χαμηλές σχετικά βροχοπτώσεις, ενώ ο Μάιος υπήρξε ασυνήθιστα άνυδρος, προσφέροντας ασφάλεια έναντι των μυκητολογικών προσβολών. «Αντιθέτως, ο Ιούνιος υπήρξε υγρός με περίπου 100 χιλιοστά βροχής. Ο κίνδυνος ευτυχώς υπήρξε διαχειρίσιμος, ακόμη και σε αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας. Ο Ιούλιος ήταν ξηρός με σχεδόν μηδενικά χιλιοστά βροχής και λίγα μόνο τοπικά φαινόμενα έντονης κακοκαιρίας, θερμοκρασίες αρκετά υψηλές στα πεδινά και ηπιότερες στα ημιορεινά και ορεινά», διατυπώνει.

Ο Αύγουστος χαρακτηρίστηκε από ζέστη, αλλά και αστάθεια, εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων στην Ανατολική Δράμα, ενώ ο Σεπτέμβρης ήταν ιδανικός για τις όψιμες ποικιλίες. «Οι ημέρες ήταν ηλιόλουστες και οι νύχτες πολύ δροσερές, ευνοώντας τη φαινολική και αρωματική ωρίμανση των σταφυλιών. Η ιδανική ωρίμανσή τους έφτασε πιο αργά σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών», εξηγεί ο κ. Τοπαλίδης.

Ως προς τις αποδόσεις, αναφέρει ότι παρέμειναν χαμηλές χάρη στην εφαρμογή εδικών καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της ποιότητας. Στα λευκά κυμαίνονται στα 700-950 κιλά το στρέμμα και στα ερυθρά στα 650-800 κιλά. Αποτιμώντας τη χρονιά, αναφέρει ότι «θα χαρίσει αρωματικούς λευκούς οίνους με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και ισορροπημένους ερυθρούς, με υψηλό δυναμικό παλαίωσης». Σημειώνει ότι ξεχώρισαν από λευκά τα Sauvignon Blanc και Ασύρτικο για την υψηλή οξύτητα και από ερυθρά το Cabernet Sauvignon, γιατί εμφάνισε εξαιρετικό φαινολικό δυναμικό.

 

Κτήμα Παυλίδη

Οι τρεις δεκαήμεροι καύσωνες πρωίμισαν την παραγωγή κατά μία εβδομάδα, κάτι που αποτυπώθηκε στον τρύγο, σύμφωνα με τον γεωπόνο και διευθυντή αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννη Χρόνη.

«Ο τρύγος ξεκίνησε με το Sauvignon στις 8 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτέμβρη με το Αγιωργίτικο. Φέτος, τα κρασιά θα είναι πολύ πλούσια σε τανίνες, ανθοκυάνες και αρώματα, γιατί δεν είχαμε καθόλου βροχοπτώσεις στη βορειοδυτική πλευρά της Δράμας. Έτσι, κάναμε καλύτερη διαχείριση και στα ποτίσματα». Όπως εξηγεί, οι αποδόσεις στις λευκές ποικιλίες ήταν 20% κάτω, ήτοι στα 800-900 κιλά, λόγω των βροχοπτώσεων στην ανθοφορία και των υψηλών θερμοκρασιών που «άδειασαν» τα σταφύλια.

Στα ερυθρά, λόγω του πράσινου τρύγου, η παραγωγή είναι κατ’ επιλογήν περιορισμένη και οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 600-800 κιλά στο THEMA και στα 400-600 κιλά στα premium, ενώ και στα ροζέ οι αποδόσεις είναι επίσης χαμηλές.

«Το αποτέλεσμα είναι η πολύ καλή ποιότητα. Θα έχουμε φρέσκα λευκά με πλούσια αρωματικά χαρακτηριστικά, αλλά ελαφρώς πεσμένες οξύτητες. Τα ερυθρά θα είναι πλούσια σε γεύση, σώμα, τανίνες, αρώματα, ανθοκυάνες, θα επιδέχονται ωραία παλαίωση και θα είναι ιδιαίτερα φρουτώδη» περιγράφει, τονίζοντας πως τα καλά κρασιά γεννιούνται στα αμπέλια. Το σήμα κατατεθέν του Κτήματος Παυλίδη είναι ο νυχτερινός τρύγος σε όλες τις ποικιλίες.

 

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το άστατο καλοκαίρι, που χαρακτηρίστηκε από κύμα καύσωνα αλλά και χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές, σε συνδυασμό με τους ανοιξιάτικους παγετούς, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη αντιμετώπισαν ζημιές από χαλάζι τον Αύγουστο στον αμπελώνα γύρω από το οινοποιείο, μεταφέρει ο οινολόγος και διευθυντής παραγωγής του Κτήματος, Γιάννης Οξυζίδης. «Ευτυχώς, η εταιρεία διαθέτει άλλα τρία αμπελοτόπια σε διαφορετικά σημεία, οπότε η ζημιά δεν μας επηρέασε σημαντικά», εξηγεί.

Σημειώνει ότι ο Ιούνης ήταν δροσερός και υγρός, ενεργοποιώντας τους γεωπόνους να εφαρμόσουν προγράμματα φυτοπροστασίας, για να αποφύγουν ασθένειες. «Η ομάδα των γεωπόνων μας είναι πολύ καλή, αλλά οι μικροί παραγωγοί, που δεν έχουν οργανωμένη τεχνική υποστήριξη, αντιμετώπισαν προβλήματα», διαπιστώνει. Μετά από έναν ευνοϊκό Ιούλιο ακολούθησε το κύμα καύσωνα του Αυγούστου, που απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς στα ποτίσματα.

«Ο τρύγος ήταν πολύ όψιμος στο ξεκίνημά του, παρέμεινε σχετικά όψιμος και ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτώβρη. Στις περισσότερες ποικιλίες οι αποδόσεις ήταν κατά τι ανεβασμένες από πέρυσι. Το ποιοτικό επίπεδο είναι πολύ καλό, τα κρασιά είναι αρωματικά. Παρά τη ζέστη, είναι καλές ακόμη και οι οξύτητες. Τα κρασιά έχουν καλό όγκο, έχουν δομή», δηλώνει ο κ. Οξυζίδης, που εμφανίζεται ικανοποιημένος στον απολογισμό. Εκτιμά ότι στα ερυθρά τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα, καθότι οι περισσότερες κόκκινες ποικιλίες ωριμάζουν αργότερα, με συνέπεια ο καύσωνας να μη συμπέσει με την ωρίμανσή τους και να τα επηρεάσει σε μικρότερο βαθμό.

«Το 2020 ήταν καλύτερη χρονιά για τα λευκά και τα ροζέ και το 2021 ενδεχομένως θα είναι καλύτερο για τα ερυθρά», καταλήγει.