Το τσάι αλλιώς – Η πρωτότυπη ιδέα μεταποίησης του τσαγιού και άλλων βοτάνων σε κάψουλες πέλλετ-

Μια εναλλακτική και καινοτόμο πρόταση για να απολαμβάνουν οι φίλοι των αφεψημάτων τη γεύση, τα αρώματα, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών φέρνει στο προσκήνιο μια μικρή οικοτεχνία στον Σοχό του Δήμου Λαγκαδά.

Το τσάι του Ολύμπου, του Παρνασσού, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το κουφόξυλο, βότανα που καλλιεργούνται σε ένα βιολογικό αγρόκτημα 15 στρεμμάτων, είναι διαθέσιμα σε μια νέα μορφή που παραπέμπει στο φυσικό και εναλλακτικό καύσιμο, το πέλλετ (pellet).

Όπως τα βιοκαύσιμα χρησιμοποιούν το ξύλο, ή άλλα αγροτικά υποπροϊόντα και υπολείμματα για να θερμάνουν ή να ηλεκτροδοτήσουν ιδιωτικά ή δημόσια κτήρια, έτσι και το συγκεκριμένο πέλλετ χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα βότανα για να «ζεστάνουν» τον ανθρώπινο οργανισμό και, παράλληλα, να αναδείξουν όλα τα θεραπευτικά και αντιοξειδωτικά τους χαρακτηριστικά. Η ευρηματική ιδέα του τσαγιού και των άλλων βοτάνων σε μορφή πέλλετ ανήκει στον παραγωγό Απόστολο Μισχόπουλο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ξεκίνησε να ασχολείται με τη γη μετά από την ένταξή του στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες. Εδώ και πέντε χρόνια, έχει δημιουργήσει το δικό του βιολογικό αγρόκτημα, καλλιεργώντας πέντε είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και εποχικά χαμομήλι, ενώ παράλληλα δημιούργησε και μια οικοτεχνία παραγωγής και διάθεσης βιολογικών προϊόντων. «Με απασχολούσε το θέμα του πρωτογενούς τομέα και της καινοτομίας. Όταν σκέφτεσαι και θέλεις να δημιουργήσεις, μέσα από πολλούς πειραματισμούς καταλήγεις σε ένα αποτέλεσμα, όπως αυτό που παρουσιάζω», εξηγεί ο κ. Μισχόπουλος για το πώς παρασκεύασε τσάι σε μορφή πέλλετ.

Κάψουλες

Όλα τα προϊόντα της σειράς, με την ονομασία «Ώρα για τσάι Σοχού», βγαίνουν τόσο σε απλή μορφή, όσο και με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο σε κάψουλες πέλλετ. Δύο κάψουλες ισούνται με μία μερίδα τσάι. Είναι βυθιζόμενες, αλλά μπορεί να γίνει και απλή χρήση τους, αφού διατίθενται και σε συσκευασίες vacuum.

Σύμφωνα με τον παραγωγό, το τσάι και τα άλλα αψεφήματα σε πέλλετ διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα αρώματά τους και είναι πιο οικονομικά και αποδοτικά για την επιχείρηση. «Φανταστείτε μια αποθήκη τσαγιού, κάνοντάς την κάψουλες πέλλετ είναι στην ουσία τρεις με τέσσερις συσκευασίες. Αμέσως μειώνεται κατά σχεδόν 80% το κόστος μεταφοράς, αλλά και ο όγκος του προϊόντος. Δεν αλλάζει τίποτε στη γεύση και στα αρώματα, απλώς είναι καινοτόμος ο τρόπος μεταποίησής τους», καταλήγει ο κ. Μισχόπουλος.

Τα πρωτότυπα προϊόντα διατίθενται σε καταστήματα delicatessen και παραδοσιακών προϊόντων, ενώ κάποιες ποσότητες, από τις περίπου 6.000 συσκευασίες που παράγονται ανά σεζόν, βρήκαν τη θέση τους στα ράφια καταστημάτων του εξωτερικού.