Τσεχία: Διαμάχη αγροτών για το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

Οι μικροί αγρότες της Τσεχίας διαφωνούν με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα τους και ζητούν πιο βιώσιμη αγροτική χρηματοδότηση, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων αντιτίθενται σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Πριν από μερικές μέρες, το Τσεχικό Αγροτικό Επιμελητήριο, το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, προχώρησε σε διαμαρτυρία στην Πράγα, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την προγραμματισμένη τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου. Η νέα τσεχική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις άμεσες ενισχύσεις για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις που κυριαρχούν επί του παρόντος στον πρωτογενή τομέα της χώρας, μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται το Αγροτικό Επιμελητήριο.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Γεωργίας υποστηρίζει τα ανώτατα όρια των επιδοτήσεων και ζητά καλύτερη στήριξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Το ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων για τους μεγαλογαιοκτήμονες ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Τσεχία για τη νέα ΚΑΠ τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον μεγιστάνα του αγροδιατροφικού τομέα Αντρέι Μπάμπις ήταν υπέρ των μεγάλων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η νέα κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την αγροτική πολιτική.