Την επιτακτική ανάγκη διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής οινοποιίας και μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ, όσον αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξαίρει η Ένωση Τσέχων Αμπελουργών και Οινοπαραγωγών, σε ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παρόμοια επιστολή εστάλη και στον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα.

Σύμφωνα με την Ένωση, η Κομισιόν θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογο για το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα, καθώς ο τελευταίος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, ιδίως από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για πιθανές άνισες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω των διαφορετικών επιπέδων ειδικών φόρων κατανάλωσης στα κράτη-μέλη.

«Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των οινοπαραγωγών χωρών εφαρμόζει τους ίδιους κανόνες για τη φορολόγηση του κρασιού, η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στους εθνικούς συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης να αυξομειώνονται ελεύθερα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει άνισες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά», υποστηρίζει η Ένωση.

Η νομοθεσία της ΕΕ καθορίζει μόνο εναρμονισμένους ελάχιστους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αλκοόλ. Για το κρασί, ο ελάχιστος συντελεστής είναι 0 ευρώ, ενώ για την μπύρα είναι 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης επιβάλλουν υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για το κρασί από ό,τι οι χώρες του Νότου ή της Κεντρικής Ευρώπης.

Στην Τσεχία, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης για το μη αλκοολούχο κρασί. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στον αμπελοοινικό τομέα, με στόχο την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού.