Ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας, Marek Vyborny, πιστεύει ότι οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και την πρόκληση της σίτισης του πληθυσμού της. Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η έμφαση στην παροχή ασφαλών, οικονομικά προσιτών και υψηλής ποιότητας τροφίμων στους Ευρωπαίους καταναλωτές έχει καταστεί ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό, η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις μπορεί να βρίσκεται σε επιστημονικές τεχνικές, όπως η γονιδιακή επεξεργασία.

Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας (NGT). Μέχρι τώρα, οι τεχνικές αυτές υπάγονταν στην οδηγία για τους ΓΤΟ, με αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης. Ωστόσο, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι NGT είναι σημαντικά πιο ήπιες και προηγμένες και δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο.

«Οι τεχνικές αυτές είναι ήδη διαδεδομένες παγκοσμίως και η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει πίσω. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το νομοθετικό κείμενο θα εγκριθεί από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν και θα μπορέσει να εφαρμοστεί με θετικό τρόπο στην πράξη», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις ΓΤΟ που διοργάνωσε η EURACTIV Τσεχίας.

Όπως είχε αναφέρει προηγουμένως η EURACTIV, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ είναι διχασμένοι, όσον αφορά τους χαλαρότερους κανόνες γονιδιακής επεξεργασίας, με την Ουγγαρία και την Αυστρία να προβαίνουν σε ρητή κριτική και τη Γερμανία να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα κατοχύρωσης των NGTs με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ο Τσέχος υπουργός παραδέχθηκε ότι θα ήθελε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, πείθοντας τους Ευρωπαίους εταίρους για τα οφέλη των NGTs. «Εάν είναι δυνατόν, ακόμη και μέσω ανεπίσημων συζητήσεων, να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα είμαι ο πρώτος που θα το πράξει», δήλωσε ο Vyborny.