«Θα ήταν συνετό να αφήσουμε στην άκρη την εμβληματική στρατηγική της ΕΕ για τα τρόφιμα ‘‘Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο’’ (F2F) καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας της Τσεχίας στο Συμβούλιο της ΕΕ για να εστιάσουμε στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων», δήλωσε στη EURACTIV ο Stepan Cerny, γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την τσεχική κυβέρνηση.

Εν μέσω των προκλήσεων που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εστίαση στην παραγωγή επαρκών τροφίμων για την κάλυψη της ζήτησης έχει αναχθεί ξανά σε προτεραιότητα για πολλούς υπευθύνους χάραξης πολιτικής στην ΕΕ, κόντρα στους στόχους βιωσιμότητας της στρατηγικής F2F σχετικά με τη μείωσή της.

«Ίσως πρέπει να ξεχάσουμε για λίγο τη στρατηγική F2F για μερικούς μήνες και να κινητοποιήσουμε την παραγωγή τροφίμων όσο περισσότερο μπορούμε», επεσήμανε ο Cerny κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης.

Ερωτηθείς από την EURACTIV στο περιθώριο των διαδικασιών, ο Τσέχος εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η στρατηγική «έχει δεδηλωμένο στόχο» τη μείωση της παραγωγικότητας. «Η φιλοδοξία της στρατηγικής F2F, η οποία είναι σαφής εκ μέρους των συντακτών της σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που παράγουμε. Και δεν νομίζω ότι είναι σώφρον να πράξουμε κάτι τέτοιο τώρα, όταν απειλούμαστε από την πείνα», είπε.

Αυτές οι δηλώσεις φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τη γραμμή του Τσέχου υπουργού Γεωργίας, Zdenek Nekula, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV ότι η Πράσινη Συμφωνία «δεν έχει πεθάνει». Ερωτηθείς σχετικά με αυτήν τη φαινομενική αντίφαση, ο Cerny δήλωσε ότι, αν και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, απαιτούνται ορισμένα «πρακτικά βήματα» για την «επίλυση του προβλήματος βραχυπρόθεσμα».

www.euractiv.com