Στα τσιγκέλια τα αρνιά, στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι

Θερμό το ενδιαφέρον, ψυχρές οι τιμές

Σε πολύ υψηλές τιμές αναμένεται να πληρώσουν οι καταναλωτές τον πασχαλινό οβελία λόγω ελλείψεων αμνοεριφίων. Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν αν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν στο επάγγελμα χωρίς να χρωστούν, γιατί το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν θα υπάρχουν ούτε αμνοερίφια ούτε γάλα για την ελληνική φέτα.

Θερμό ενδιαφέρον, αλλά δυσανάλογης έντασης τιμές διαπιστώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς. «Οι τιμές, με τα κοστολόγια που έχουμε, είναι χαμηλές. Για ζων βάρος είναι στα 3,50-3,60 ευρώ το κιλό και για κρέας στα 5,50-5,60 ευρώ το κιλό, ενώ ακούγεται ότι το αρνάκι και το κατσικάκι θα φτάσουν μέχρι και τα 15 ευρώ στον καταναλωτή».

Αναρωτιέται πού οφείλεται η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ τιμής παραγωγού και πελάτη που το πληρώνει «χρυσό», μεταφέροντας με δυσαρέσκεια ότι οι αυξήσεις ζωοτροφών και ενέργειας επιβαρύνουν μόνο τους κτηνοτρόφους και θυμίζοντας ότι οι έμποροι το αγοράζουν όσο και πέρυσι.

Ζητάει την παρέμβαση του κράτους για «αισχροκέρδεια», καθώς πωλούν με ηλεκτρονικά τιμολόγια, επομένως φαίνεται η τιμή του παραγωγού. «Οι μεγάλοι έμποροι φορτώνουν καθημερινά φορτηγά, αγοράζουν για πάχυνση, γιατί στέλνουν στην Ιταλία και στη Γερμανία», λέει ο Δ. Ψεμματάς.

«Αρνιά ζων βάρος προς 4 ευρώ το κιλό με κοστολόγιο 4,40 φορτώνουν έμποροι από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και με 4,30 ευρώ το κιλό κατσικάκια. Οι κτηνοτρόφοι πουλάνε αναγκαστικά λόγω έλλειψης ρευστότητας», περιγράφει απογοητευμένος ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπης, Σάκης Κοσουτζής, σημειώνοντας πως το 80% των συναδέλφων του πουλάει αυτή την περίοδο.

«Είναι κακό για τον τόπο, γιατί οι κτηνοτρόφοι πουλάνε αυτά που κράτησαν για αναπαραγωγή και το 2023 δεν θα έχουμε ζώα αναπαραγωγής», λέει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία για αδιαφορία. «Οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν 300% και το γάλα 7%-12%».

Στα σφαγεία

Το ενδιαφέρον των εμπόρων να σφάξουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες συγκεκριμένες ποσότητες καταγράφει ο Μεσούτ Μεχμέτ, πρόεδρος στην Ανώνυμη Εταιρεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΑΕ του Δήμου Κομοτηνής, όπου υπάγονται και τα δημοτικά σφαγεία Κομοτηνής. Αυτές τις μέρες κάνουν το πρόγραμμα για το Πάσχα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων που έχουν δυνατότητα σφαγής 1.200 αμνοεριφίων ημερησίως.

Σημειώνει ότι προσπαθούν να αυξήσουν τη δυναμική για να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση της αγοράς. «Το χρονικό διάστημα είναι μικρό, μόλις δύο εβδομάδες, και για τους εμπόρους είναι σημαντικό να βρουν σφαγεία. Οι εκδοροσφαγείς είναι λίγοι και δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της αγοράς. Πιστεύω ότι μελλοντικά θα υπάρξει πρόβλημα», επισημαίνει, εξηγώντας ότι το προσωπικό που εργάζεται μέσα από τις συμβάσεις που υπέγραψαν με το σωματείο τους είναι μεγάλης ηλικίας και διαπιστώνει ότι δεν ενδιαφέρονται νέοι. Στα δημοτικά σφαγεία Κομοτηνής φέρνουν κυρίως ζώα από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Δεν ξεκίνησε η θερμή κίνηση για το Πάσχα, είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με πέρυσι μεταφέρει ο Δραμινός Χρήστος Σταυρινάκης, μέλος του ΔΣ της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος στο Σφαγείο ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΕ. Ο ίδιος αποδίδει τη μειωμένη κίνηση στην ακρίβεια που βαραίνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ειδικά το τελευταίο δίμηνο.

Στάση αναμονής

Η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής ενόψει των ζωοπάζαρων που θα γίνουν για τις νέες τιμές. Η Δράμα είναι γνωστή για το παραδοσιακό παζάρι που γίνεται λίγες μέρες πριν από το Πάσχα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια καθόριζε τιμές.

Ο κ. Σταυρινάκης επισημαίνει την έλλειψη σε αμνοερίφια, λέγοντας ότι «το ζωικό κεφάλαιο είναι μειωμένο, επομένως οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον καταναλωτή». Μάλιστα, εκτιμά ότι σύντομα θα έχουν ζήτηση για εξαγωγές στην Ιταλία, καθότι το Πάσχα των Καθολικών είναι μία εβδομάδα νωρίτερα και αναφέρει ότι από την Ήπειρο κατευθύνονται ζωντανά ζώα προς την Ιταλία. Από το σφαγείο τους στέλνουν ένα φορτίο σε έμπορο στην Αθήνα κάθε δέκα ημέρες.