Τσιπούρα ιχθυοτροφείου: Ιδιαίτερα ωφέλιμη η προσθήκη ελαιολάδου στην τροφή

Ευεργετικό για την υγεία των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας φαίνεται ότι είναι το ελαιόλαδο, όταν αυτό προστίθεται στην τροφή τους, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό διατροφής «The British Journal of Nutrition».

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ενεργά βιολογικά συστατικά του ελαιολάδου αυξάνουν το βάρος του σώματος και βελτιώνουν την υγεία των ψαριών και συγκεκριμένα της τσιπούρας, στην οποία επικεντρώθηκε η μελέτη, ενώ έδειξε και ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εντερικού τους συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που διήρκεσε 90 ημέρες, 1.500 τσιπούρες ιχθυοτροφείου (sparus aurata) χωρίστηκαν σε ομάδες και τοποθετήθηκαν σε 20 δεξαμενές, όπου τρέφονταν δύο φορές την ημέρα. Το ιχθυέλαιο από τις ζωοτροφές αντικαταστάθηκε με ένα βιοενεργό εκχύλισμα ελαιολάδου, πλούσιο σε πολυφαινόλες, που δοκιμάστηκε σε τέσσερις συγκεντρώσεις 0,08%, 0,17%, 0,42% και 0,73%.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ψάρια, που τροφοδοτήθηκαν με συγκέντρωση βιοενεργού εκχυλίσματος ελαιολάδου 0,17% και 0,42%, ζύγιζαν 5% περισσότερο από τα άλλα ψάρια. Το εκχύλισμα φάνηκε, επίσης, να μειώνει το λίπος που εναπέθετε στο ήπαρ, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει και την εντερική υγεία των ψαριών.

Η βιομηχανία ιχθυοτροφών αντιμετωπίζει πιέσεις για την εξεύρεση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων σε σχέση με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Επίσης, πρόκληση αποτελεί το να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για πιο οικονομικές και αποδοτικές ζωοτροφές. Η παραγωγή ιχθυοτροφής με βάση τα φυτά και η εξεύρεση κατάλληλων φυτικών συστατικών για τα σαρκοφάγα ψάρια αποτελεί ακόμα μία πρόκληση, ώστε να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τα Ω3 λιπαρά οξέα των ψαριών, αλλά και να πειστούν οι ιχθυοκαλλιεργητές που απαιτούν συγκεκριμένα επίπεδα ιχθυελαίων και ιχθυαλεύρου.

Η τσιπούρα που τρέφεται με ελαιόλαδο είναι η τελευταία προσθήκη σε έναν κατάλογο αγροτικών ζώων που αποδείχθηκε ότι επωφελούνται από μια δίαιτα που περιλαμβάνει υποπροϊόντα ελιάς. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι αγελάδες που τρέφονται με ελιές στο ιαπωνικό νησί Shodoshima, οι οποίες είναι υγιέστερες από άλλες, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας με την ονομασία «Sanuki Wagyu Beef» ξεχωρίζει για την ανώτερη γεύση και υφή του.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό Olive Oil Times ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ιχθυοκαλλιεργητής από την Κέρκυρα, «τα συστατικά της τροφής των ψαριών έχουν μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην υγεία όσο και στην ανάπτυξή τους».