Ανοίγει κερκόπορτα με το τσίπουρο η ΕΕ

γράφει ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Πρόεδρος Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου

Χύμα τσίπουρο: «Βράζουν» αμβυκούχοι-αποσταγματοποιοί για τη νομιμοποίηση
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η Γεωγραφική Ένδειξη «Τσίπουρο» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα σε όλα τα στάδια της παραγωγής συμπεριλαμβανομένης και της εμφιάλωσης του, αλλά και  όλες οι επιμέρους Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ αυτών και το  Τσίπουρο Τυρνάβου διαχρονικά, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, παράγονται  και εμφιαλώνονται στην οικεία γεωγραφική περιοχή.  Το γεγονός αυτό, η υποχρέωση δηλαδή της εμφιάλωσης του ποτού στον τόπο παραγωγής του, είναι κομβικό σημείο για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις όλων των ποτών μας.

Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω της πρόσφατης τροποποίησης του ΚΑΝ 110/2008 να αλλάξει το καθεστώς της υποχρεωτικής εμφιάλωσης στον τόπο παραγωγής, με τη λογική ότι αυτό είναι αντίθετο με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το τσίπουρο.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπουρο: Τρόπος παρασκευής & εμφιάλωση
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι μηχανισμοί δεν θα μπορούν να ελέγχουν τη Γεωγραφική Ένδειξη, πχ Τσίπουρο ή  Τσίπουρο Τυρνάβου, όταν αυτό διακινείται χύμα και αλλάζει περιοχή για να εμφιαλωθεί, πολύ δε περισσότερο όταν αλλάζει χώρα. Με τη χύμα διακίνηση εκτός περιοχής μπορεί να αυξάνεται η ποσότητα , να διαφοροποιείται η ποιότητα του τσίπουρου και αυτό να βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τη φήμη του συγκεκριμένου ποτού αλλά  την ίδια την αμπελοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια  την τοπική οικονομία. Το Τσίπουρο Τυρνάβου, μέσω του τεχνικού φακέλου που έχουμε συνυποβάλλει. είναι ποτό συνδεδεμένο με τα σταφύλια της περιοχής και μάλιστα με την ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου που του δίνει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό θέλουμε να διασφαλιστεί από την παρανομία με κάθε τρόπο και να μην τεθεί σε κινδύνους από τη χύμα διακίνηση αλλά να φτάσει με σιγουριά μέχρι το  στάδιο της εμφιάλωσης και τον τελικό καταναλωτή.

Θεωρούμε κεκτημένο η εμφιάλωση του Τσίπουρου Τυρνάβου να γίνεται στο δικό μας γεωγραφικό χώρο, όχι μόνο για τους λόγους ελέγχου ή γιατί αυτό είναι καταγεγραμμένο στη συνείδηση των καταναλωτών ως στοιχείο της ίδιας της Γεωγραφικής μας Ένδειξης, αλλά  και εντέλει γιατί, εκτός όλων των άλλων, επιστρέφει ως ανταμοιβή ένα μέρος της προστιθέμενης αξίας  του Τσίπουρου Τυρνάβου στις τοπική μας κοινωνία που δημιούργησε  το τσίπουρο αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή, ώστε να μην τεθούν σε κινδύνους οι Γεωγραφικές μας Ενδείξεις στα ποτά και να συνεχίσει το ισχύον καθεστώς της υποχρεωτικής εμφιάλωσης στον τόπο παραγωγής.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress