Τσίπρας: Η Ελλάδα πέτυχε θεμελιώδη αλλαγή της εικόνας της

Τσίπρας: Η Ελλάδα πέτυχε θεμελιώδη αλλαγή της εικόνας της

Την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα αλλά και για τον ελληνικό λαό που μετά από 6 χρόνια θυσιών στον ορίζοντα «δικαιούται πια να γυρίσει σελίδα», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως «η Ελλάδα πέτυχε θεμελιώδη αλλαγή της εικόνας της κι εξήγησε πως «δικαιούμαστε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού». Όπως είπε , έχει δημιουργηθεί πλέον «μια πεποίθηση, πως η χώρα μας υπέφερε σκληρά και άδικα, εξαιτίας επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων και δικαιούται να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως στο εξής η Ελλάδα μπαίνει σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης, αφού τήρησε τις δεσμεύσεις της.  «Είμαστε χαρούμενοι αλλά δεν δικαιούμαστε να πανηγυρίζουμε» είπε, ενώ κατηγόρησε και την αντιπολίτευση και τα μιντιακά μέσα της διαπλοκής ότι «δηλητηριάζουν τους πολίτες και μάλιστα θα ήθελαν να υπάρχουν πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα». Ευχαρίστησε την ομάδα διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν «έπεσε από τον ουρανό δεν ήταν θείο δώρο ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και δουλειάς, πολιτικών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα» και μίλησε για συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Αναφερόμενος στο θέμα του λεγόμενου «κόφτη» ο πρωθυπουργός εξήγησε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί ό, τι προβλέπεται στο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κι επιπλέον ότι η χώρα ήδη έχει αυξήσει το ΑΕΠ, γεγονός που ούτως ή άλλως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις στην πραγματική οικονομία ώστε να μη χρειαστεί.

Αναφέρθηκε και στους αγρότες και τόνισε ότι τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τις επενδύσεις.

Από νωρίς το κλίμα αισιοδοξίας κυριάρχησε στη Βουλή και  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν θετικά τα αποτελέσματα τουEurogroup καθώς και το γεγονός ότι η χώρα μας θα σταθεροποιηθεί οικονομικά.

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας μίλησαν για «στρατηγική ήττας» και «θολά σημεία», τα οποία γρήγορα θα ενεργοποιήσουν τον «κόφτη» της αυτόματης αναπροσαρμογής κι έκαναν ιδιαίτερη μνεία, για  το θέμα των κόκκινων δανείων.

Ο «κόφτης», είναι ο λεγόμενος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι τελείως διαφορετικός από άλλες χώρες που ισχύει και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που πάρθηκαν πρόκειται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. «Το πρόγραμμα δε βγαίνει», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Άννα Στεργίου