Τυπική συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων Γεωργαντά – ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών

Στο επίκεντρο ΟΣΔΕ και κόστος παραγωγής

Σε ανταλλαγή απόψεων … περιορίστηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς με την αντιπροσωπεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα φλέγοντα ζητήματα του αγροδιατροφικού τομέα. Το μαρτυρά εξάλλου η ίδια η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ που στο σύντομο ενημερωτικό του σημείωμα παραδέχεται ότι από τις δύο πλευρές «αντηλλάγησαν απόψεις για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τους αγρότες μας».

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αποτελούμενη από τους βουλευτές  Σταύρο Αραχωβίτη, πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τους  πρ. Υφυπουργούς ΑΑΤ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και  Βασίλη Κόκκαλη, τον Θεοφάνη Κουρεμπέ, Συντονιστή του Αγροτικού Τμήματος και πρ. Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Χαράλαμπο Κασίμη, πρ. Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ και τη Καλλιόπη Κοκκινάκη, πρ. Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού ΑΑΤ,  συναντήθηκε την Τρίτη 31/5/2022, με τον κ. Γεωργαντά, και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κατόπιν πρόσκλησής του. «Η ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου ήταν περισσότερο τυπική και χωρίς απαντήσεις στα καυτά προβλήματα, στις αγωνίες και τις προσδοκίες των παραγωγών» σημειώνουν μετά το πέρας της συνάντησης.

Ανησυχία για τις άμεσες ενισχύσεις

Όπως αναφέρει η αντιπροσωπεία, μεταξύ άλλων: «Διαφαίνεται ότι  και τη τρέχουσα χρονιά, στην αισιόδοξη περίπτωση που θα γίνει πληρωμή και στην ώρα της, θα πρόκειται για μια πολύ κακή  πληρωμή» υπογραμμίζει στην δική της ανακοίνωση. Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλός και τα λάθη που εμφανίζονται στις δηλώσεις συνεχή ώστε μόνο όσες αφορούν πολύ απλές περιπτώσεις να μπορούν να οριστικοποιηθούν. «Επίσης, καθώς φέτος είναι το έτος αναφοράς για την επόμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει ο κίνδυνος τα λάθη και οι αστοχίες να καθορίσουν και να  ακολουθούν τις ενισχύσεις μέχρι το 2029».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξέφρασε την αντίθεση της σχετικά με την τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου «στην περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη σημασία».

Από την πλευρά του, – σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ – ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, τη λειτουργία των ΤΟΕΒ, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και του ΕΛΓΟ, το εθνικό απόθεμα, τη συμβολαιακή γεωργία, την εφαρμογή της ΚΑΠ, τους εργάτες γης, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τις αιτήσεις ΟΣΔΕ.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ