Τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδούν…στην Κρήτη!

Μπορεί οι Αθηναίοι να ανησυχούν, καθώς δεν ακούν ακόμη το χαρακτηριστικό τζι-τζι του ελληνικού καλοκαιριού στο Λεκανοπέδιο, ωστόσο το ίδιο … άγχος δε βαραίνει τους Κρητικούς, με τον ξέφρενο ήχο των τζιτζικιών να ακούγεται ήδη εδώ και μισό μήνα στο νησί.

Αυτό επιβεβαιώνουν όλοι όσοι … εκδράμουν, αλλά και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, το μέλος της «Ελληνικής Εντομολογικής Εταιρείας» και του «Ερευνητικού Ινστιτούτου: ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» Γιάννης Κουφάκης μιλώντας σε αθηναϊκή εφημερίδα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η φετινή παρουσία των τζιτζικιών στην Κρήτη χαρακτηρίζεται από υψηλούς πληθυσμούς.

Τα έντομα και το μικροκλίμα

Σε γενικές γραμμές, οι πληθυσμοί όχι μόνο των τζιτζικιών, αλλά όλων των εντόμων, κουνουπιών, μυρμηγκιών, σκαθαριών και πεταλούδων είναι ευμετάβλητοι από χρονιά σε χρονιά και επηρεάζονται από τοπικούς, χωρικούς παραγόντες καθώς και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Ο εντομολόγος Αποστόλης Τριχάς

Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στη ΝΕΑ Ματιά o Αποστόλης Τριχάς, ειδικός εντομολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: “Στον βιολογικό κύκλο των εντόμων, επιδρούν οι μικροκλιματικές συνθήκες την κρίσιμη περίοδο της επώασής τους. Δηλαδή, μια πεταλούδα μπορεί να γεννήσει κατά μέσο όρο από 100 έως 200 αυγά, αν ζήσουν όλα θα έχουμε υπερπληθυσμό. Συνήθως, όμως, περίπου 4 με 5 επιβιώνουν ώστε να δώσουν ενήλικες πεταλούδες (οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ένα μέσο όρο ζωής 15 ημερών).

Όπως προκύπτει από την παρατήρηση και παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων, η μεταβλητότητα των πληθυσμών τους ανά περιοχή και ανά χρονιά αποτελεί τον κανόνα.

Αυτό ισχύει και στο Ηράκλειο, το οποίο αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε χρονιά οξύ πρόβλημα γενικά με τα κουνούπια, εξαιτίας των νερών που λιμνάζουν στο δίκτυο των μικρών ρεμάτων και των ποταμών δυτικά στον Αλμυρό ποταμό έως τον βάλτο του Αρίνα στα ανατολικά. Δεν παρουσιάζεται, όμως, με την ίδια ένταση και έξαρση το πρόβλημα σε όλες τις γειτονιές κάθε χρόνο. Αν εξαιρέσουμε περιοχές, όπως αυτές στο Γιόφυρο όπου τα βαλτώδη νερά γίνονται εκκωλαπτήριο κουνουπιών τα οποία σαρώνουν τις γύρω περιοχές, υπάρχουν γειτονιές στο Ηράκλειο, όπως για παράδειγμα στη Θέρισσο, που πέρυσι είχαν οξύτατο πρόβλημα με τη δράση των κουνουπιών, ενώ φέτος το καλοκαίρι η παρουσία τους είναι ισχνή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμβουλεύει ο κ. Τριχάς, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν εστίες νερού στο σπίτι, καθώς ακόμη και το λίγο νερό που λιμνάζει στο πιατάκι κάτω από τις γλάστρες, συνθέτει συνθήκες επώασης των αυγών των κουνουπιών.

Τζιτζίκια και κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τους εντομολόγους, οι απότομες και ακραίες εναλλαγές του καιρού, αυτό που πλέον αποκαλούμε “κλιματική αλλαγή” ή “κλιματική κρίση” για άλλους- καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί ότι πρόκεται για μια μόνιμη “μετακίνηση” των κλιματολογικών συνθηκών- επηρεάζουν τον κύκλο ζωής και αναπαραγωγής των εντόμων. Σε αυτές τις εναλλαγές περιλαμβάνονται οι άνεμοι, η θερμοκρασία και η υγρασία. Περισσότερα ανθεκτικά στις καιρικές μεταβολές, πάντως, αναδεικνύονται τα τζιτζίκια, καθώς μεγαλώνουν μέσα στο έδαφος και γι αυτό είναι -σε έναν μεγάλο βαθμό- προστατευμένα από τις κλιματολογικές συνθήκες!

Πηγή: neamatia.gr