Υπομονή ως τα τέλη Μαΐου για το αρδευτικό νερό Μπραμιανών

Ενεργοποιείται η δράση για τα αρδευτικά – Από 10/5 η υποβολή προτάσεων

Στα τέλη Μαΐου 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση των μελετών, που έχουν υποβληθεί και μεταξύ άλλων, αφορούν και στο φράγμα Μπραμιανών, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε γραπτή απάντησή του στη Βουλή, προς τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Το φράγμα Μπραμιανών Ιεράπετρας ήταν ενταγμένο στο προηγούμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2007-13 και αφορά μία σειρά έργων για τη μεταφορά αρδευτικού νερού από το Μύρτο ως την Ιεράπετρα.

Ο νέος αγωγός μήκους 15 χιλιομέτρων, έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιό φθαρμένο χαλύβδινο αγωγό μεταφοράς νερού με τα έργα που το συνοδεύουν κι αναμένεται να αξιοποιήσει, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, το υπάρχον υδάτινο δυναμικό του Ταμιευτήρα Μπραμιανού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κόκκαλης, μέχρις στιγμής οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου έχουν εγκριθεί και το έργο έχει επιπλέον βαθμολογία λόγω συμπληρωματικότητας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα 309.591,81 €, εκ των 380.672,84, που είχαν προϋπολογιστεί για τη μελέτη φράγματος Μύρτου – φράγματος Μπραμιανού, στο Λασίθι, που αναμένεται να δώσει ανάσα στους αγρότες της περιοχής.

Υπενθυμίζουμε πως  εξαιτίας του φράγματος Μπραμιανών, ποτίζονται 45.000 στρέμματα, εκ των οποίων 15.000 αφορούν σε θερμοκηπιακές παραγωγές, άλλα είναι ελαιώνες κ.ά. αλλά είναι παλαιό και φθαρμένο, καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς στη Βουλή, έχει κατασκευαστεί το 1986.