Το USDA έστειλε το βαμβάκι μια ανάσα από τα 87 σεντς

Καλά νέα για το χρηματιστήριο βάμβακος κόμιζε η πολυαναμενόμενη έκθεση προσφοράς και ζήτησης που δημοσίευσε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Η αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για τα αποθέματα της σεζόν 2020/2021 έδωσε την έξτρα ώθηση που χρειαζόταν η αγορά, ώστε να σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Τα συμβόλαια Μαρτίου στη Νέα Υόρκη έφτασαν τα 86,93 σεντς/λίμπρα, τιμή που είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2018. Ακόμα κι αν ένα 24ωρο αργότερα, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκε μια, αναμενόμενη έως έναν βαθμό, διόρθωση κάτω από τα 85 σεντς, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές εδώ και αρκετές εβδομάδες κινούνται σταθερά στην περιοχή των 80 ή και παραπάνω σεντς.

Μικρότερο το στοκ των ΗΠΑ

Το USDA εκτιμά τώρα ότι το στοκ των ΗΠΑ από την περσινή σοδειά θα διαμορφωθεί σε 4,3 εκατ. μπάλες, από 4,6 εκατ. μπάλες που ανέμενε στο προηγούμενο report του Ιανουαρίου.

Η διαφορά προκύπτει από την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών, που τοποθετούνται στις 15,5 εκατ. μπάλες από 15,25 εκατ. μπάλες έναν μήνα πριν, δεδομένου ότι η πρόβλεψη για την παραγωγή της χώρας παρέμεινε αμετάβλητη, στις 14,95 εκατ. μπάλες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι διάχυτη στις τάξεις των αναλυτών είναι η αίσθηση ότι και αυτό το νούμερο είναι αρκετά αισιόδοξο για την αμερικανική παραγωγή και ότι θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω στην επόμενη έκθεση του Μαρτίου.

Ανακάμπτει η κατανάλωση

Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα, το USDA τοποθετεί τα αποθέματα στις 95,7 εκατ. μπάλες, ήτοι 600.000 μπάλες χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου και 3,2 εκατ. μπάλες χαμηλότερα από εκείνα της σεζόν 2019/2020. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται αυξημένη κατά 1,5 εκατ. μπάλες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής (1 εκατ. μπάλες) να προέρχεται από την Κίνα και να αντανακλά τη ζωηρή ζήτηση από τα τοπικά κλωστήρια.

Μικρότερες αυξήσεις αναμένονται στην κατανάλωση από την πλευρά της Ινδίας, του Πακιστάν (στο οποίο, σημειωτέον, εξήγαγε αυξημένες ποσότητες φέτος η χώρα μας), της Τουρκίας (παραδοσιακά ο καλύτερος «πελάτης» του ελληνικού εκκοκκισμένου βάμβακος) και του Μπαγκλαντές. Αντίθετα, για την κατανάλωση της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης, οι νεότερες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας είναι πιο συντηρητικές σε σχέση με εκείνες του Ιανουαρίου. Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή, η πρόβλεψη είναι αυξημένη κατά 1,3 εκατ. μπάλες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, με την Κίνα (+1,5 εκατ. μπάλες) να είναι αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μεταβολή.

Προαγορές ενόψει της νέας σοδειάς

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA έρχονται να ενισχύσουν τη θετική εικόνα σε επίπεδο θεμελιωδών, ενώ το βαμβάκι φαίνεται να επωφελείται και από τη δυναμική που επιδεικνύουν οι παγκόσμιες αγορές πολλών (και ανταγωνιστικών ως προς αυτό) δημητριακών.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι, τους επόμενους μήνες, η αγορά βάμβακος θα συνεχίσει να κινείται σε αυτά τα επίπεδα τιμών, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στα εγχώρια εκκοκκιστήρια να προχωρήσουν το σχέδιο για προαγορές σημαντικών ποσοτήτων σύσπορου της επόμενης καλλιεργητικής σεζόν, που παρουσίασε σε πρόσφατο ρεπορτάζ η «ΥΧ». Την ιδέα φαίνεται ότι έχουν ενστερνιστεί αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά καλλιεργητές με τους οποίους έχουν σταθερή και μακροχρόνια συνεργασία και οι πρώτες σχετικές συμφωνίες αναμένεται να κλείσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.