Βαμβάκι: Ανοδικά το παγκόσμιο εμπόριο έως το 2028/29 – Οι εκτιμήσεις του ICAC

Ανοδική πορεία αναμένεται να διατηρήσει τα επόμενα χρόνια το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού, παρά τις πιέσεις που καταγράφονται στην πλευρά της προσφοράς. Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Εμπορίου Βάμβακος 2026 της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC), το διεθνές εμπόριο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 9,4 εκατ. τόνους την περίοδο 2025/26, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, με τις διεθνείς εμπορικές ροές να φτάνουν τους 9,6 εκατ. τόνους και τελικά να αγγίζουν περίπου τους 10,3 εκατ. τόνους έως την περίοδο 2028/29.
Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της αγοράς είναι η ολοένα μικρότερη απόσταση μεταξύ παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης. Για την περίοδο 2026/27, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2%, στους 25,8 εκατ. τόνους, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, στους 25,5 εκατ. τόνους.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι διεθνείς αγορές θα εξαρτώνται περισσότερο από τα αποθέματα των μεγάλων εξαγωγικών χωρών. Εφόσον η ζήτηση αυξηθεί περαιτέρω, οι εξαγωγείς θα χρειαστεί να αποδεσμεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα διαθέσιμα αποθέματά τους, ενισχύοντας τις ποσότητες που διακινούνται διεθνώς.
Στο επίκεντρο η Κίνα
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η πορεία της ζήτησης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια βαμβακιού στον κόσμο. Ενδεχόμενη διατήρηση της ανάπτυξης της κλωστοϋφαντουργίας και της καταναλωτικής ζήτησης στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια κατανάλωση πάνω από τις σημερινές προβλέψεις, αυξάνοντας τις εισαγωγές και στηρίζοντας το διεθνές εμπόριο.
Την ίδια ώρα, η Βραζιλία διατήρησε την περίοδο 2025/26 την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγωγέων εκκοκκισμένου βαμβακιού, αξιοποιώντας την υψηλή παραγωγή, τις ανταγωνιστικές τιμές και τη διεύρυνση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν, ωστόσο για την επόμενη περίοδο προβλέπεται αύξησή τους κατά 3%.
Σημαντική παραμένει και η παρουσία του Μπανγκλαντές και του Βιετνάμ στην παγκόσμια αγορά. Το Μπανγκλαντές εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς βαμβακιού, παρά τις οικονομικές και ενεργειακές πιέσεις, ενώ το Βιετνάμ ενισχύει συνεχώς τη θέση του λόγω της ανάπτυξης της κλωστοϋφαντουργίας και της βιομηχανίας ένδυσης.
Παράλληλα, στην Ινδία οι εισαγωγές και η κατανάλωση επηρεάζονται από τις αλλαγές στην εμπορική πολιτική, τους δασμούς και την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση.
Η ICAC επισημαίνει ότι οι δασμοί, οι εμπορικές συμφωνίες, τα προβλήματα στις μεταφορές, το ενεργειακό κόστος και οι μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ προμηθευτών δημιουργούν ένα ολοένα πιο σύνθετο περιβάλλον για την αγορά βαμβακιού. Επιπλέον, οι διαταραχές στις θαλάσσιες μεταφορές μέσω των Στενών του Ορμούζ αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας για τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.
Όπως επισημαίνει η έκθεση, η πορεία του παγκόσμιου εμπορίου βαμβακιού θα καθοριστεί τα επόμενα χρόνια από την ισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, τα αποθέματα, τις πολιτικές αποφάσεις και τη μεταβολή των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των βασικών αγορών.








