Βαμβάκι: Αρνητικοί παράγοντες συρρικνώνουν τις εκτάσεις για τη νέα χρονιά

Σταθεροί παραμένουν οι επαγγελματίες παραγωγοί που έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια
26/03/2025
7' διάβασμα
vamvaki-arnitikoi-paragontes-syrriknonoun-tis-ektaseis-gia-ti-nea-chronia-349265

Στην τελική ευθεία και πριν από την έναρξη της σποράς βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Το γενικότερο κλίμα της παραγωγής δεν δείχνει να τους ευνοεί και, για τον λόγο αυτόν, σημαντικός αριθμός μειώνει τα στρέμματα, ώστε να έχει και εναλλακτικές επιλογές. Σταθεροί, όμως, παραμένουν οι επαγγελματίες παραγωγοί που έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια και για πολλές δεκαετίες ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, πιστεύοντας ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα. Απέναντί τους βρίσκονται οι κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες φέρνουν όλες τις μεταβολές, η έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές, οι χαμηλές τιμές των τελευταίων δύο ετών, καθώς και το υψηλό κόστος παραγωγής. Σύμμαχοί τους παραμένουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία δείχνουν να διατηρούνται σταθερά, σε συνδυασμό με τα νέα προγράμματα, όπως αυτό της γεωργίας του άνθρακα, που κρατούν σε ένα επίπεδο το ενδιαφέρον των παραγωγών. Η «ΥΧ», με ρεπορτάζ από τις βασικότερες περιοχές της χώρας, αφουγκράζεται τον παλμό των παραγωγών και μεταφέρει τους προβληματισμούς τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο του βαμβακιού.

Στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες στην Καρδίτσα

Σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννάκο, παραγωγό από την Καρδίτσα και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για τη φετινή περίοδο δείχνουν να είναι σχετικά μειωμένες λόγω της κλιματικής αλλαγής, των μειωμένων αποθεμάτων νερού σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, αλλά και του υψηλού κόστους παραγωγής. «Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με σιτηρά δείχνουν και το τι θα ακολουθήσει στις ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το βαμβάκι. Σημαντικό ποσοστό δείχνει να στρέφεται στη μηδική και στο καλαμπόκι, ενώ σταθερότητα παρατηρείται στη βιομηχανική ντομάτα λόγω των γνωστών μειώσεων στις τιμές των συμβολαίων από τους μεταποιητές». Αναφερόμενος στο θέμα του νερού, το οποίο είναι σημαντικό ζήτημα και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τελικές αποφάσεις, δηλώνει ότι τα αποθέματα στο φράγμα Σμοκόβου και στη λίμνη του Πλαστήρα δείχνουν να είναι μειωμένα και θα επηρεάσουν σημαντικά τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Οι παραποτάμιοι παραγωγοί επιλέγουν το καλαμπόκι στη Λάρισα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Βασίλη Παναγιώτου, μέλους του συνεταιρισμού ΘΕΣγη από τη Λάρισα. Όπως υποστηρίζει, οι εκτάσεις βαμβακιού στην περιοχή θα είναι μειωμένες λόγω των τιμών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. «Η όλη εικόνα του βαμβακιού, και ειδικότερα αυτή των τιμών, δεν παρέχει ερεθίσματα για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και, για τον λόγο αυτόν στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι η μηδική και το καλαμπόκι», αναφέρει. Εστιάζοντας στην καλλιέργεια των σιτηρών, που καλύπτει σημαντικό ποσοστό των εκτάσεων, υποστηρίζει ότι «αυτό θα είναι εις βάρος του βαμβακιού και το καλαμπόκι θα καλλιεργηθεί από παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους βρίσκονται δίπλα στον Πηνειό ποταμό και σε ένα ποσοστό μπορεί να εξασφαλίσουν την επάρκεια καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας».

Προς τα κηπευτικά στρέφονται οι παραγωγοί στη Θήβα

Πάνω από 30% φαίνεται να είναι μειωμένη η καλλιεργούμενη έκταση του βαμβακιού στη Θήβα, σύμφωνα με τον Ηλία Χατζηδούρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών έχει στραφεί προς την καλλιέργεια πατάτας, κρεμμυδιού και καρπουζιού για το επόμενο διάστημα, στερώντας με αυτόν τον τρόπο εδάφη για το βαμβάκι. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τελικές αποφάσεις έχουν σχέση με την τιμή του προϊόντος και με το κόστος παραγωγής».

Όσοι έχουν νερό θα καλλιεργήσουν βαμβάκι στον Ορχομενό

Για τα γνωστά προβλήματα της άρδευσης στην Κωπαΐδα κάνει λόγο ο Θανάσης Βελέντζας, παραγωγός από τον Διόνυσο Ορχομενού, ο οποίος διατείνεται ότι η χρονιά είναι δύσκολη λόγω των μειωμένων αποθεμάτων νερού, τα οποία θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση των καλλιεργειών. «Οι απώλειες στο βαμβάκι από την έλλειψη νερού, που υπήρχε την περσινή περίοδο, αποτελούν το κύριο γνώρισμα των τελικών αποφάσεων για την καλλιέργεια. Μεγάλο ποσοστό των παραγωγών έχει στραφεί στην καλλιέργεια των σιτηρών, καθώς και στη μηδική, ελπίζοντας να πάρουν περισσότερα χέρια κοπής, ανάλογα με τις δυνατότητες άρδευσης», υποστηρίζει.

Στροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες στη Δ. Λοκρίδα 

Η καλλιέργεια του βαμβακιού στη Δυτική Λοκρίδα, όπου αποτελούσε μία από τις δυναμικότερες επιλογές των παραγωγών, φαίνεται να συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Νίκο Γκιώνη, γεωπόνο της περιοχής. Ο ίδιος δηλώνει ότι μεγάλο ποσοστό έχει στραφεί στις δενδρώδεις καλλιέργειες, διότι προβληματίζεται σημαντικά από τις αροτραίες. Το μεγάλο πρόβλημα για τον ίδιο είναι η έλλειψη του νερού, η άντληση του οποίου γίνεται από μεγάλα βάθη, με αποτέλεσμα να εκτοξεύει το κόστος παραγωγής.

Πρόγραμμα νιτρορύπανσης και έλλειψη νερού μειώνουν το βαμβάκι στον Δομοκό

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η περιοχή της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού, όπου σύμφωνα με τον Σπύρο Αλέξιο, παραγωγό βαμβακιού από την περιοχή, η καλλιέργεια φαίνεται να είναι μειωμένη. «Από τα 100 στρέμματα που έβαζα κάθε χρόνο με βαμβάκι, τώρα θα καλλιεργήσω μόνο τα 30. Το γεγονός της έλλειψης του νερού είναι ένα σημαντικό ζήτημα και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τελικές μας επιλογές. Πολλοί συνάδελφοι από την περιοχή έχουν εντάξει την καλλιέργεια στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό έχει σπείρει τα χωράφια με σιτηρά», αναφέρει.

Μείωση βαμβακιού και ηλίανθου στην Ορεστιάδα

Για προβληματισμένους παραγωγούς ανοιξιάτικων αροτραίων καλλιεργειών κάνει λόγο ο Κώστας Κωστόπουλος, παραγωγός από την Ορεστιάδα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού θα μειωθεί, όπως επίσης και ο ηλίανθος, λόγω των μειωμένων αποδόσεων, αλλά και των τιμών. «Σταθερές θα παραμείνουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για το καλαμπόκι και ίσως να υπάρξει και μια σχετική άνοδος», καταλήγει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: