Βαμβάκι, σπαράγγι και ελιά στο μικροσκόπιο ερευνητικών έργων

14/03/2025
3' διάβασμα
vamvaki-sparangi-kai-elia-sto-mikroskopio-erevnitikon-ergon-348524

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα, με τίτλο «Διάχυση και διάδοση αποτελεσμάτων των έργων των επιχειρησιακών ομάδων COTTONCHAIN, ASH, OLIZO του Μέτρου 16 – Συνεργασία», που διοργάνωσε η Αειφορική ΑΕ στις 8 Μαρτίου 2025. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων της AgroThessaly.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν με σαφήνεια τα έως τώρα αποτελέσματα των τριών ερευνητικών έργων του Μέτρου 16, τα οποία τρέχουν οι επιχειρησιακές ομάδες COTTONCHAIN, ASH και OLIZO. Το γεγονός συγκέντρωσε πλήθος συμμετεχόντων από τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, παρουσιάζοντας εκτενώς τόσο τους στόχους και το αντικείμενο των επιχειρησιακών ομάδων, όσο και τα μέχρι τώρα ευρήματα και αποτελέσματά τους. Το «παρών» έδωσε και μέρος εκπροσώπων των εκάστοτε μελών-εταίρων των επιχειρησιακών ομάδων.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Παύλος Πολυτσάκης, γεωπόνος, ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΕ, Γρηγόρης Βασιλειάδης, γεωπόνος MSc, ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΕ, Στάθης Βακουφάρης, διευθύνων σύμβουλος, ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΕ, Μιχάλης Γιακουμής, γεωπόνος, Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος.

Παρουσιάσεις

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς και μια σύντομη εισαγωγή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αειφορική ΑΕ –που είναι και ο συντονιστής εταίρος των σχημάτων συνεργασίας–, Ευστάθιο Βακουφάρη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία των συνεργατικών σχημάτων στην προσπάθεια εισαγωγής της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Συγκεκριμένα, έγιναν οι παρουσιάσεις των παρακάτω επιχειρησιακών ομάδων:

  • COTTONCHAIN: Παρουσιάστηκαν οι τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζονται στις πιλοτικές εφαρμογές του έργου CottonChain και στην καλλιέργεια βαμβακιού, που αφορά τη διεύρυνση της διασύνδεσης των συστημάτων ιχνηλασιμότητας στην παραγωγή και στη μεταποίηση βάμβακος.
  • ASH: Αναλύθηκαν οι τεχνολογικές εφαρμογές για τον προσδιορισμό του ακριβούς χρόνου συγκομιδής του σπαραγγιού και της εκτίμησης παραγωγής του μέσω συλλογής εδαφοκλιματικών, δορυφορικών δεδομένων και δεδομένων που προέρχονται από φασματικές υπογραφές.
  • OLIZO: Παρουσιάστηκαν οι εργασίες που έχουν γίνει για τον χαρακτηρισμό και τη χαρτογράφηση των terroir ελιάς στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Αράχωβας μέσω συλλογής γεωχωρικών, δορυφορικών, τοπογραφικών και εδαφοκλιματικών δεδομένων.

Συζήτηση και δικτύωση

Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα, να ανταλλάξουν απόψεις και να εξετάσουν δυνατότητες διεύρυνσης και βελτίωσης.

Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Η ημερίδα ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας στη γεωργία, ενώ κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνέχιση και την ενίσχυση των ερευνητικών προσπαθειών. Τα έως τώρα αποτελέσματα των έργων COTTONCHAIN, ASH και OLIZO κατέδειξαν τη σημασία της συνεισφοράς των τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

  • Υπεύθυνος περιεχομένου: Αειφορική ΑΕ – Συντονιστής Επιχειρησιακών ΟμάδωνASH, COTTONCHAIN, OLIZO
  • Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης: Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Αρμόδια Αρχή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: