Βαρύτερη τιμή για τα καπνά βγάζουν τα πρώτα ζυγίσματα

Τις προσδοκίες των Θρακιωτών καπνοκαλλιεργητών για βελτίωση των φετινών τιμών στον μπασμά φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα ζυγίσματα των δύο πρώτων χεριών στην περιοχή.

Βαρύτερη τιμή για τα καπνά βγάζουν τα πρώτα ζυγίσματα
Με 4,25 ευρώ έφυγαν οι πρώτοι 1.700 τόνοι σε Ροδόπη και Έβρο

Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου, Εσάτ Χουσεΐν, η μέση τιμή μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στα 4,25 ευρώ/κιλό, υψηλότερη δηλαδή κατά 45 λεπτά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με περιθώριο μάλιστα περαιτέρω ανόδου, καθώς, όπως ο ίδιος λέει, η ποιότητα είναι εξαιρετική και η ζήτηση από τις εταιρείες ισχυρή. «Μέχρι την Τρίτη, ζυγίστηκαν 1.700 τόνοι καπνού σε Ροδόπη και Έβρο, από τους περίπου 5.600 τόνους, που αναμένεται να είναι η συνολική φετινή παραγωγή στη Θράκη», εξηγεί ο κ. Χουσεϊν. Μέχρι στιγμής, πέντε εταιρείες ζυγίζουν στην περιοχή. Πρόκειται για τις Μισσιριάν, ΣΕΚΕ, Socotab, Ναξιάδης και Γλεούδης.

4,25

ευρώ το κιλό
Η μέση τιμή από τα πρώτα ζυγίσματα

 

1.700

τόνοι
Έχουν ζυγιστεί μέχρι στιγμής από πέντε εταιρείες

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η παραγωγή είχε διαμορφωθεί στους 7.000 τόνους, κάτι που σημαίνει ότι φέτος καταγράφεται, όπως είχε εξαρχής διαφανεί άλλωστε, σημαντική μείωση. «Η ποιότητα είναι πολύ καλή, όμως, η απόδοση έπεσε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, γιατί μέχρι τις 15 Αυγούστου δεν έβρεξε καθόλου. Επίσης, στο ξεκίνημα είχαμε χαλαζόπτωση και πλημμύρες», σημειώνει ο κ. Χουσεΐν.

Ο καιρός παραμένει ακόμα και κατά την περίοδο του ζυγίσματος αντίπαλος των παραγωγών, καθώς, όπως τονίζει ο συνομιλητής μας, δεν επιτρέπει να μαλακώσουν τα καπνά. «Δυσκολεύονται να τα βάλουν στα κουτιά. Εάν μαλακώσει ο καιρός, θα είναι καλύτερα και θα προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία», τονίζει.

Άνοιγμα της Κοινοπραξίας στα αγροεφόδια

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος των αγροεφοδίων, που τρέπουν σε φυγή από το επάγγελμα και τη χώρα τους καπνοπαραγωγούς, η διοίκηση της Κοινοπραξίας προχώρησε στην αγορά ενός οικοπέδου 15.000 τ.μ. από τον Δήμο Αρριανών Ροδόπης, όπου θα κατασκευαστεί μια αποθήκη 1.000 τ.μ. «Θα έχουμε και γεφυροπλάστιγγα και ό,τι χρειάζονται οι καπνοπαραγωγοί από λιπάσματα και φάρμακα. Το έργο θα γίνει μέσω Leader κι εμείς πληρώνουμε ως συμμετοχή το 30% της επένδυσης, που ανέρχεται στα 430.000 ευρώ».

25-30%

Το όφελος από το άνοιγμα στα αγροεφόδια

 

Ο Εσάτ Χουσεΐν προσθέτει ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει άμεσα και το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί. Ως προς την προμήθεια των αγροεφοδίων, αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν την έρευνα από την εγχώρια αγορά και, στη συνέχεια, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο της προμήθειας από τη Βουλγαρία και την Ουκρανία, που έχει σημαντικά μειωμένες τιμές. «Θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε από κοινού όλοι οι συνεταιρισμοί για να πετύχουμε χαμηλότερη τιμή. Θα αγοράσουμε 50.000 – 100.000 σακιά λιπάσματα. Στα 65.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν χρειάζονται τουλάχιστον 50.000 σακιά», αναφέρει ενδεικτικά. Εκτιμάται ότι με την προμήθεια αγροεφοδίων από την Κοινοπραξία οι καλλιεργητές θα έχουν κέρδος 25%-30%, άρα θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής.