Ο βιγκανισμός ανάγεται σε κυρίαρχη τάση παγκοσμίως

ekstrateia-veganuary
-Διαφήμιση-
  • Η απήχηση της αυστηρής χορτοφαγίας αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2019
  • Ο αριθμός των βίγκαν τροφίμων και ποτών που λανσάρονται παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να υιοθετήσουν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μέσα στο 2019, εξαιτίας της διάχυτης ανησυχίας για την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι τα τέλη του 2018, 170.000 άνθρωποι από 14 χώρες είχαν καταστήσει σαφή τη δέσμευσή τους να προσαρμοστούν σε μια βίγκαν δίαιτα για τον μήνα Ιανουάριο, υπογράφοντας τη γνωστή βρετανική καμπάνια «Veganuary».

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της χορτοφαγικής εκστρατείας, ο αριθμός των συμμετοχών είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Σχεδόν οι μισοί από τους υπογράφοντες ήταν μέχρι πρότινος κρεατοφάγοι, ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι περίπου τα 2/3 των συμμετεχόντων θα παραμείνουν βίγκαν και αφότου ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας του νέου έτους. «Σιγά σιγά, η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα γίνεται κυρίαρχη τάση», δήλωσε ο Rich Hardy, επικεφαλής της εκστρατείας Veganuary.

Υπενθυμίζεται ότι η αυστηρά χορτοφαγική (σ.σ. «βίγκαν») δίαιτα αποτελείται εξ ολοκλήρου από φυτικά προϊόντα, χωρίς καθόλου προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αποκλείει, δηλαδή, την κατανάλωση αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Rural Investment Support for Europe (RISE), οι πολίτες της ΕΕ καταναλώνουν περισσότερη από τη διπλάσια ποσότητα κρέατος που απαιτείται για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών, γεγονός που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κρέατος έχει φθάσει σε «μη βιώσιμα επίπεδα», «υπερβαίνοντας τα πλανητικά όρια», δεδομένου ότι η ζωική παραγωγή ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη χρήση γλυκού νερού, αλλά και την αποψίλωση των δασών, για την παραγωγή ζωοτροφών με βάση τη σόγια που εισάγει κατά μεγάλες ποσότητες η ΕΕ.

Τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια έχουν ήδη σπεύσει να εκμεταλλευτούν το αυξημένο ενδιαφέρον για την αυστηρή χορτοφαγία, το οποίο ενισχύεται και από το παράδειγμα που δίνουν διασημότητες από τη διεθνή σόουμπιζ. Συνολικά, ο αριθμός των βίγκαν τροφίμων και ποτών που λανσάρονται παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία Mintel.