«Βέτο» Γαλλίας στη CETA για το κλίμα

Εκτεθειμένοι στα επενδυτικά συμφέροντα οι τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας

«Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια μορφή βέτο για το κλίμα»
«Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια μορφή βέτο για το κλίμα»

Την πρόθεσή της να μην επικυρώσει την Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), εάν η τελευταία επηρεάσει τις πολιτικές και τους κανονισμούς που αφορούν την κλιματική αλλαγή, γνωστοποίησε η Γαλλία. «Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια μορφή βέτο για το κλίμα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος, Νικολά Ουλό.

Εδώ και αρκετό καιρό, περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συμφωνία CETA, ιδίως όσον αφορά ορισμένα αμφιλεγόμενα μέτρα που υπάγονται σε πρόγραμμα για την προστασία των επενδύσεων. Έτσι, τον περασμένο Ιούνιο η γαλλική κυβέρνηση ανέθεσε σε επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να υποβάλει έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά στον τομέα του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της υγείας.

Η έκθεση επιβεβαίωσε αυτούς τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα τα ιδιωτικά συμφέροντα να αμφισβητήσουν τους υφιστάμενους δημόσιους κανονισμούς –για την προάσπιση του περιβάλλοντος και της υγείας–, και να εμποδίσουν την ενίσχυσή τους». Όσον αφορά τις πολιτικές για το κλίμα, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον περιορισμό του εμπορίου ορυκτών καυσίμων και την αύξηση των εκπομπών από τους διεθνείς θαλάσσιους και εναέριους μεταφορικούς τομείς».

Από εκεί απορρέει, λοιπόν, η παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος, επίσης, κατέστησε σαφές ότι οι πολιτικές για το κλίμα δεν θα πρέπει να παρεμποδίζονται από τους επενδυτές. Πάντως, ο Νικολά Ουλό δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, όσον αφορά το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το «κλιματικό βέτο», αν και διαβεβαίωσε για τις προθέσεις του.