«Kαμπανάκι» από ΠΕΚ και γαλακτοβιομήχανους για τη φέτα

Να χάσει την προστασία της φέτας και των ελιών Καλαμάτας κινδυνεύει η Ελλάδα, αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων καλώντας τον να υποβάλει η χώρα μας βέτο στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική. 

«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε, να πει επιτέλους “όχι” στη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και σε κάθε επόμενη, και να απαιτήσει την πλήρη προστασία των δύο αυτών προϊόντων ΠΟΠ “ναυαρχίδες” της χώρας μας» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, οποίος καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδράσουν. «Αγρότες, κτηνοτρόφοι, τυποποιητές, πολίτες και όλοι οι Έλληνες βουλευτές, πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού και δυναμικά, προκειμένου να αλλάξει η επικείμενη καταστροφική για την αγροτική και εθνική οικονομία, συμφωνία τής ΕΕ με την Νότιο Αφρική» σημειώνει.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΠΕΚ εκφράζει την απορία της για το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών «ετέθησαν εντελώς αντίθετα στην ξεκάθαρη και ορθή θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, που διαφώνησε και απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Ν. Αφρική εάν δεν ληφθούν, ως ελάχιστο, κάποια μέτρα προστασίας για τη φέτα».

Οι «εντελώς αντίθετες και συγκαταβατικές παρεμβάσεις των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών, Γιώργου Σταθάκη και Νίκου Κοτζιά, κατέστρεψαν τη διαπραγματευτική θέση του κ. Αποστόλου, με αποτέλεσμα ο Επίτροπος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Φίλ Χόγκαν, να αγνοήσει εντελώς την καταρχήν θετική για μας ρύθμιση και να ζητήσει εκ νέου από την Ελλάδα να αποδεχθεί το αρχικό, και καταστροφικό για την προστασία της φέτας, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων» αναφέρεται στην επιστολή της η ΠΕΚ και προστίθεται: «Οι κύριοι Σταθάκης και Κοτζιάς “αρμενίζουν στραβά” και θέλουν να ενδώσουν και να μας “δώσουν”. Τους καταγγέλλουμε για αυτήν τους τη στάση και ζητούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε πληρέστερα. Απαιτούμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για υιοθέτηση της συμφωνίας και από τον πρέσβη μας να μη συμφωνήσει την Τετάρτη 1η Ιουνίου στην ΕΜΑ (πρέσβεις 28 και στις Βρυξέλλες)».

Στην επιστολή σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ προστάτεψαν στην επικείμενη συμφωνία με τη Νότιο Αφρική, 250 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης.

«Kαμπανάκι» από ΠΕΚ και γαλακτοβιομήχανους για τη φέτα

Την ίδια στιγμή, την απόλυτη αντίθεση του με τη δρομολογουμένη σε λίγες ημέρες από την ελληνική κυβέρνηση αποδοχή της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.). Ο Σύνδεσμος, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)», τονίζει ότι στο ίδιο πνεύμα «πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες».

Ο Σύνδεσμος κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τις «αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού εθνικού μας προϊόντος», τονίζοντας ότι αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε!

«Για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ’ ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ» αναφέρει ο Σύνδεσμος.