Στα βήματα της χρήσης βιοενέργειας και η Ελλάδα

ktinotrofia-apovlita-ktinotrofia

Ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει τo τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα ο κλάδος της βιοενέργειας, με τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων και γεωργικών βιομηχανιών να κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στην περιφέρεια. Αν και, προς το παρόν, η ενέργεια, που καταναλώνεται στον αγροτικό κλάδο και προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές, βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία (στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 10% της συνολικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2016), τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς όφελος των παραγωγών, του καταναλωτή, της οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Ανάγκη για μονάδες παραγωγής βιοαερίου στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, υπάρχουν «τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που δεν διαχειρίζονται σωστά, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο τα απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες να διοχετεύονται ανεπεξέργαστα είτε σε ιδιόκτητες γεωργικές εκτάσεις ή στη χειρότερη των περιπτώσεων σε κάποιο κοντινό ρέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Σπύρος Τζιάκας, μέτοχος και εκπρόσωπος της εταιρείας ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΕ. Έτσι, τα απόβλητα καταλήγουν σε φυσικούς αποδέκτες, όπως είναι οι λίμνες, τα ποτάμια ή η θάλασσα, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται το περιβάλλον, οξύνοντας το πρόβλημα. Επίσης, «οι τοπικές υπηρεσίες είναι γεγονός πως δεν έχουν τον μηχανισμό να ελέγξουν όλους τους παραγωγούς και συνήθως αναλαμβάνουν δράση μετά από καταγγελίες ή όταν το πρόβλημα είναι ανεξέλεγκτο», προσθέτει ο κ. Τζιάκας, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση.

Η λύση θα μπορούσε να δοθεί –σύμφωνα με τον ίδιο– με τη δημιουργία και άλλων μονάδων παραγωγής βιοενέργειας, όπως η ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΕ, δυναμικής ενός megawatt παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος και διαχείρισης 90.000 τόνων αποβλήτων ετησίως. Όπως μας εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας, «το 80% των αποβλήτων είναι κτηνοτροφικής προέλευσης, ενώ το 20% προέρχεται από αγροτοβιομηχανίες του Νομού Θεσσαλονίκης, όπως τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία κ.ά. Συνεργαζόμαστε, λοιπόν, με 15 κτηνοτρόφους και βουστάσια, καθώς και δέκα αγροτοβιομηχανίες».

Η λειτουργία μιας μονάδας βιοαερίου

Εξηγώντας μας τον τρόπο λειτουργίας μια μονάδας βιοαερίου, ο κ. Τζιάκας τονίζει πως «η αξιολόγηση για τα απόβλητα που θα δεχθούμε για επεξεργασία στη μονάδα γίνεται ανάλογα με το ενεργειακό δυναμικό τους». Στη συνέχεια, ο ίδιος συμπληρώνει ότι «γι’ αυτό και παίρνουμε πάντα ένα δείγμα από το απόβλητο κάθε μονάδας, το στέλνουμε για εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να δούμε τι ενεργειακό δυναμικό έχει, και, στη συνέχεια, ανάλογα κρίνουμε αν συμφέρει ή όχι να το διαχειριστούμε. Εμείς επωμιζόμαστε και τα μεταφορικά έξοδα της πρώτης ύλης, οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι πριν από τη συμφωνία με κάποια μονάδα ή κάποια εταιρεία».

Με την εξασφάλιση της πρώτης ύλης, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ σε 24ωρη βάση, καθώς η βιοενέργεια διαφέρει από άλλες ανανεώσιμες πηγές, που εξαρτώνται από τον αέρα ή την ηλιοφάνεια.

Για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, ο εκπρόσωπος της ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΕ θεωρεί πως «είναι μεγάλες, ενώ με τη δημιουργία νέων μονάδων βιοαερίου θα επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων τόσο κτηνοτροφικών όσο και αγροδιατροφικών που μένουν ανεπεξέργαστες».

Όφελος στους παραγωγούς

Ποιο είναι, όμως, το όφελος όλης αυτής της διαδικασίας για τους παραγωγούς; Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας το σημαντικότερο όφελος, «ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, είναι η δυνατότητα χωρίς κόστος να διαχειρίζονται σωστά και να απαλλάσσονται από τα απόβλητα της μονάδας τους». Επιπλέον, τα υπολείμματα που μένουν από την επεξεργασία αποβλήτων στις μονάδες βιοαερίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα «ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα, μειώνοντας έτσι τη χρήση χημικών σκευασμάτων», μας εξηγεί. Με την αύξηση και τη διατήρηση του πλούσιου σε οργανικές ουσίες χωραφιού, οι καλλιέργειες αναπτύσσονται καλύτερα, ενώ μειώνονται και οι ποσότητες νερού που απαιτούνται για την άρδευση, καθώς η οργανική ουσία κρατάει το νερό επιφανειακά και απαιτούνται μικρότερες ποσότητες.