Βιβλίο απασχολούμενων μόνο για μετακλητούς

Το νέο καθεστώς αφορά 4.000 αλιεργάτες και εργάτες γης

Βιβλίο απασχολούμενων μόνο για μετακλητούς

Λιγότερη γραφειοκρατία και σημαντική εξοικονόμηση χρόνου είναι, σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλισης, τα δύο κύρια οφέλη για τους αλιείς, κατά πρώτο λόγο, και τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κατά δεύτερο, από την καθιέρωση του βιβλίου απασχολουμένων για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα.

Το μέτρο, που ενσωματώθηκε στο –ψηφισθέν στα τέλη Ιουλίου– νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, περίπου 4.000 εργαζόμενους, ιδίως αλιεργάτες από τρίτες χώρες, καθώς και μετακλητούς εργάτες γης, οι οποίοι προσκαλούνται από εργοδότες στη χώρα μας και ασφαλίζονται κατά τον ν. 4387/2016 στον ΕΦΚΑ, ως μισθωτοί (δηλαδή με «καθεστώς ΙΚΑ»).

Οι εν λόγω παραγωγοί-εργοδότες, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΣΕΕΛΦΟΚ (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας), Γιώργος Παπαδημητρίου, θα καταγράφουν «κάθε μέρα στο βιβλίο τούς εργάτες που θα απασχολήσουν, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τρέχουν στην Επιθεώρηση Εργασίας από την προηγούμενη».

Αντίθετα, η τροπολογία δεν «ακουμπά» τους εργάτες γης που ασφαλίζονται με εργόσημο και με «καθεστώς ΟΓΑ», οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού στα χωράφια. Όπως παραδέχονται στην «ΥΧ» οι ίδιες πηγές, από το υπουργείο Εργασίας κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα μπορούσε να «περπατήσει» στην πράξη, δίχως να παρουσιαστούν ανυπέρβλητα προβλήματα, που θα τίναζαν στον αέρα των προγραμματισμό των παραγωγών, με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών αγρεργατών που απασχολούνται στις εκμεταλλεύσεις σε κρίσιμες περιόδους, όπως π.χ. η συγκομιδή είναι παράνομοι (αφού η ζήτηση για νόμιμα εργατικά χέρια υπερβαίνει, κατά γενική ομολογία, την προσφορά).

Παράγοντες του αγροτικού χώρου και συνεταιριστές κρίνουν θετικά τη νέα διάταξη, ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως επίσης και να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό η σχετική υπουργική απόφαση με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.