Έρευνα για την στήριξη της ορείνης κτηνοτροφίας στην Βλαστή Κοζάνης

Έρευνα για τη δημιουργία ζώων καθαρής φυλής, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής ορεινής κτηνοτροφίας, πραγματοποιεί εδώ και λίγο χρόνο το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη Κοζάνης. Το Κέντρο αποτελεί μια δυναμική μονάδα 600 αιγοπροβάτων και είναι το μοναδικό κοπάδι που έχει απομείνει στη Βλάστη, αν και, κατά το παρελθόν, αποτελούσε σπουδαίο κτηνοτροφικό τόπο.

Συνεργάζεται με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, και προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώα καθαρής φυλής, υψηλής παραγωγικότητας και πιστοποιημένα που θα μπορούν να διατεθούν στους ενδιαφερόμενους. Οι υπεύθυνοι έχουν ξεκινήσει έρευνα με φυλές Φλωρίνης – Πελαγονίας και προχωρούν στην Ηπειρώτικη. «Θέλουμε να στηρίξουμε δύο ελληνικές φυλές», τονίζει ο διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Αντώνης Μούντζιος, «γιατί είναι παρεξηγημένες λόγω χαμηλής γαλακτοπαραγωγής, οι οποίες όμως έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τους ελληνικούς ορεινούς βοσκότοπους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής, διότι οι κτηνοτρόφοι θα χρησιμοποιήσουν βοσκήσιμη ύλη που υπάρχει κι όχι ζωοτροφές που παράγονται με τη μορφή της εντατικής καλλιέργειας, όπως το τριφύλλι, η σόγια κι άλλα συμπληρώματα διατροφής. Κατά αυτόν τον τρόπο, γίνεται η εκμετάλλευση, με χαμηλό κόστος, των ορεινών βοσκότοπων, οι οποίοι αφθονούν λόγω της μείωσης των κοπαδιών. Οι συγκεκριμένες φυλές είναι ανθεκτικές στο κρύο, μπορούν να αναρριχηθούν πάνω στο βουνό, ενώ δεν χρειάζονται σύγχρονες και μεγάλες υποδομές».

Όπως λέει ο κ. Μούντζιος, «έτσι στηρίζονται οι δύο αυτές φυλές που είναι πηγές γονιδίων, αλλά και αναπτύσσεται η ορεινή προβατοτροφία με υψηλής παραγωγικότητας ζώα. Για πολλά χρόνια, ο προσανατολισμός του Κέντρου ήταν η εκπαίδευση σε νέους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλλά και προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές. Χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, λόγω δυσπρόσιτης περιοχής κι ελλείψει πιστώσεων, οι ιθύνοντες στράφηκαν στην πιστοποίηση. Είδαμε ότι υπάρχει κενό στην πιστοποίηση των ζώων στην Ελλάδα και στραφήκαμε προς αυτό το ερευνητικό αντικείμενο, ώστε να βοηθήσουμε την κτηνοτροφία». Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1990 χάρη στο κληροδότημα του Βλαστιώτη ευεργέτη Χριστόδουλου Γαλανού και την υποστήριξη του υπουργείου Γεωργίας.