Βλέπει ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία και Καναδά το ελληνικό κρασί

Σε κάποιες χώρες θα λειτουργήσουν γραφεία Εκπαίδευσης και Πληροφόρησης για το ελληνικό κρασί. Το πρόγραμμα προώθησης είναι ύψους 5,2 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, roadshow tastings στις διεθνείς αγορές

Δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού κρασιού σε ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία και Καναδά θα υλοποιήσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου μέσω του προγράμματος, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2017 και το 2018. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μέσω της Κοινής Αγοράς Οίνου (ΚΟΑ Οίνου).

Αντικείμενο του προγράμματος αποτελούν η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κρασιού στις αγορές των συγκεκριμένων χωρών ως «Κρασιά της Ελλάδος» (Wines of Greece) και όχι η προβολή μεμονωμένων παραγωγών. Φυσικά, στις εκδηλώσεις προβλέπεται η συμμετοχή παραγωγών με τις ετικέτες των οινοποιών, ωστόσο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα brand name-ομπρέλα για όλα τα ελληνικά κρασιά, καθώς πρόκειται για μεγάλες και δύσκολες αγορές.

Από τώρα έως τις 31 Ιούλιου 2017, προβλέπεται να απορροφηθούν τα 2,664 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος για εκδηλώσεις προβολής και προώθησης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά το 2018.

Στο πρόγραμμα, εκτός των άλλων προωθητικών ενεργειών (εκθέσεων, εκδηλώσεων, στοχευμένων δείπνων, μαθημάτων, σεμιναρίων), στις χώρες-στόχους προβλέπεται και η αναδόμηση portal, η συντήρηση εφαρμογών web marketing και social media, που αφορούν τα ελληνικά κρασιά (Facebook: www.facebook.com/newwinesofgreece, Twitter@DrinkGreekWine, Instagram: winesofGreece, Youtube: www.youtube.com/user/newwinesofgreece).

Παράλληλα, σχεδιάζεται εμπλουτισμός οπτικοακουστικού, έντυπου και προωθητικού υλικού με τη δημιουργία χάρτη με τις οινικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, στις ΗΠΑ και στον Καναδά θα λειτουργήσουν γραφεία Εκπαίδευσης και Πληροφόρησης για το ελληνικό κρασί. Επίσης, θα παραχθεί σποτ λίγων δευτερολέπτων μέσω του οποίου θα προβάλλονται τα ελληνικά κρασιά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ από το κανάλι Maryland Public Television («MPT»). Η εκπομπή θα ονομάζεται «My Greek table» και θα την παρουσιάζει η Ελληνοαμερικανίδα σεφ, συγγραφέας «Food and wine» και δημοσιογράφος, Diane Kochilas.

Τα ελληνικά κρασιά οn the road

Στις 2 Μαΐου διοργανώνονται roadshow tastings και σεμινάρια για το ελληνικό κρασί στο Μόντρεαλ του Καναδά κυρίως με εμπορικό στόχο, δηλαδή για επαγγελματίες στον χώρο του κρασιού και δημοσιογράφους. Αντίστοιχη εκδήλωση προβλέπεται να λάβει χώρα στις 4 Μαΐου στο Τορόντο, πρωτεύουσα του Οντάριο, που όμως αυτήν τη φορά θα αφορά τόσο στους επαγγελματίες όσο και το καταναλωτικό κοινό. Τόσο στο Μόντρεαλ όσο και στο Τορόντο η εισαγωγή και η διακίνηση των κρασιών γίνεται μέσω μονοπωλίων, SAK για το Μόντρεαλ και LCΒO για το Τορόντο, οπότε οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο και μεγαλύτερη διαδικασία για τους συμμετέχοντες.

Βλέπει ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία και Καναδά το ελληνικό κρασί

Η είσοδος στις εκδηλώσεις για το καταναλωτικό κοινό θα είναι με εισιτήριο. Καθώς όμως πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα –και άρα στην πράξη χορηγούμενα– προγράμματα, τα έσοδα που θα προκύψουν από τις εκθέσεις θα δοθούν στο «Μπορούμε», τη μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα roadshow tastings και σεμινάρια θα διοργανωθούν στις 9 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και ακολουθούν το Χιούστον και το Σικάγο. Στις 19 Μαΐου, οι οινοπαραγωγοί από την Ελλάδα αναμένεται να βρίσκονται σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Σίδνεϊ, στις 21-22 στην Αδελαΐδα και στις 26 στη Μελβούρνη. Ειδικά στην Αυστραλία, έχουν διοργανωθεί σε συνεργασία με το προξενείο και την πρεσβεία της Ελλάδας δράσεις για την προώθηση του τουρισμού, αλλά και του οινοτουρισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τη ΕΔΟΑΟ.

Στο τιμόνι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου ο Β. Αργύρης

Νέος πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου για την επόμενη διετία ορίστηκε, από την προηγούμενη Τετάρτη, στη γενική συνέλευση του κλάδου, ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ. Ο Βαγγέλης Αργύρης έχει διατελέσει βουλευτής επί 20ετία, αλλά και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιάννης Βογιατζής (προερχόμενος από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, δηλαδή τους οινοποιούς ιδιώτες) ορίστηκε αντιπρόεδρος. Οι δύο άντρες δεσμεύτηκαν για στενή συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου και, κυρίως, την εξάπλωση των ελληνικών κρασιών στις ξένες αγορές.

Οριζόμενοι από την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων – KEOΣOE: πρόεδρος, Ευάγγελος Αργύρης ΑΕΣ ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, μέλη: Χρήστος Μάρκου ΑΣ Σπάτων, Αγησίλαος Ραψανιώτης Α.Σ. Τυρνάβου, Μάρκος Καφούρος ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, Ευάγγελος Χαριλάου ΕΟΣ Σάμου, Παρασκευάς Κορδοπάτης ΚΕΟΣΟΕ.

Οριζόμενοι από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου: αντιπρόεδρος Γιάννης Βογιατζής, μέλη: Στέλιος Μπουτάρης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Υλιάνα Στέγγου, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Γιάννης Τσελεπός.