• Στα 360 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική ζημιά για τους παραγωγούς της Λετονίας
  • Αίτημα για άμεση μετάβαση σε μια περιβαλλοντικά φιλικότερη γεωργία που θα αμβλύνει την κλιματική απειλή

Tη λειτουργία ενός ειδικού προγράμματος στήριξης θέτει σε εφαρμογή η γερμανική κυβέρνηση για την αποζημίωση χιλιάδων αγροτών, των οποίων οι συγκομιδές κατακερματίστηκαν από τις συνθήκες ακραίας ξηρασίας αυτό το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο απολογισμός των ζημιών στη Βόρεια Ευρώπη, με το υπουργείο Γεωργίας της Λετονίας να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις εκτιμώμενες απώλειες που υπέστησαν οι Λετονοί αγρότες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μέσα από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι πιέσεις για μετάβαση σε μια περιβαλλοντικά φιλικότερη ΚΑΠ.

Στο Βερολίνο τα νέα ανακοινώθηκαν από τη Γερμανίδα υπουργό Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ. Βάσει των επίσημων εκτιμήσεων συγκομιδής, η γερμανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ξηρασία ως κρίση που έχει λάβει «εθνικές διαστάσεις», ανοίγοντας τη νομική οδό για καταβολή κρατικής οικονομικής βοήθειας παράλληλα με την υποστήριξη που παρέχεται σε περιφερειακό επίπεδο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κλόκνερ, οι πληγέντες Γερμανοί αγρότες πρόκειται να λάβουν συνολικά 340 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα καλυφθεί κατά το ήμισυ από τις διοικήσεις των αντίστοιχων ομόσπονδων κρατιδίων, ενώ η κρατική βοήθεια θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 170 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, για να δικαιούται ένας αγρότης αποζημίωση θα πρέπει να έχει υποστεί απώλειες που υπερβαίνουν το 30% της μέσης ετήσιας παραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι αγρότες που έχουν υποστεί ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές είναι επιλέξιμοι για τη βοήθεια. Το γεγονός αυτό αφήνει εκτός της διαδικασίας των αποζημιώσεων μεγάλο ποσοστό των πληγέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό της οικονομικής βοήθειας υπολείπεται αρκετά του 1 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της χώρας η Γερμανική Αγροτική Ένωση (DBV). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της οργάνωσης των Γερμανών αγροτών, ο αντίξοος καιρός έχει προκαλέσει οικονομικές ζημίες ύψους 3 δισ. ευρώ σε οκτώ από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, ενόσω η καταγραφή των καταστροφών συνεχίζεται.

Μετράει πληγές και η Λετονία

Στη Λετονία, οι δημόσιες αρχές κατέγραψαν συνολική ζημιά ύψους 360 εκατ. ευρώ στη φετινή αγροτική παραγωγή της χώρας εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, η συγκομιδή σιτηρών και ελαιοκράμβης στη χώρα της Βαλτικής είναι 27% χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα οικονομικές ζημίες ύψους 137,2 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, οι τρέχουσες συγκομιδές ζωοτροφών αναμένεται να μειωθούν κατά 54%, ενώ τα αγροτικά έσοδα από τις πωλήσεις φρούτων, απύρηνων καρπών, λαχανικών και πατατών ενδέχεται να μειωθούν κατά 44%, αντιστοιχώντας σε ζημίες 28,4 εκατ. ευρώ, καθώς οι οπωρώνες επλήγησαν από τον εαρινό παγετό και τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου. Τέλος, οι ζημίες που προκλήθηκαν από πυρκαγιές, οι οποίες ξέσπασαν εξαιτίας της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών εκτιμήθηκαν σε 92,9 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να παράσχουν στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της ξηρασίας μέχρι τις 31 Αυγούστου, ως βάση για περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης. Η πλήρης έκταση των ζημιών αναμένεται να έχει καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια έως το φθινόπωρο.

Δικαιωμένες δηλώνουν κάποιες ΜΚΟ

Η αποκαρδιωτική εικόνα που έχει διαμορφωθεί σε πολλούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της Βόρειας Ευρώπης εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών εντείνει τις φωνές για ριζικές αλλαγές στην αγροτική πολιτική. Σύμφωνα με τη γνώμη στελεχών ευρωπαϊκών ΜΚΟ, η γεωργία της ΕΕ δεν αποδείχθηκε έτοιμη να αντεπεξέλθει στην κλιματική κρίση εξαιτίας της «συμβατικής αντίδρασης» της Κομισιόν, των κυβερνήσεων των κρατών-μελών και των οργανώσεων αγροτών στο πρόβλημα.

«Οι υπάρχουσες έκτακτες συνθήκες έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για την αναστολή ορισμένων από τα ελάχιστα περιβαλλοντικά μέτρα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιτρέποντας στους αγρότες να καλλιεργούν σε περιοχές όπου οι ίδιοι πληρώνονται για να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και σε εκτάσεις που βρίσκονται σε «αγρανάπαυση» προκειμένου να ανακάμψουν. Αυτό σημαίνει περαιτέρω επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που καθιστούν την τρέχουσα γεωργία τόσο ευάλωτη. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναγνώριση ούτε από τις ενώσεις αγροτών ούτε από τα εθνικά αρμόδια υπουργεία ότι η γεωργία πρέπει να καταστεί πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα, ώστε να είναι πιο ανθεκτική απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και έτσι να αποφευχθεί όχι μόνο η καταστροφή για τους αγρότες και την παραγωγή τροφίμων, αλλά και οι υπέρογκοι λογαριασμοί για τους φορολογούμενους πολίτες», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης Bird Life Europe.

Αξίζει να τονιστεί, ωστόσο, ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως οι απόψεις αυτές προστίθενται σε αυτές των ανθρώπων που προωθούν αντιλήψεις για τον περιορισμό ή ακόμη και τη διάλυση της ΚΑΠ.