Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η ΤΤΙΡ θα επηρεάσει αρνητικά κάθε πτυχή της ζωής μας

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η ΤΤΙΡ θα επηρεάσει αρνητικά κάθε πτυχή της ζωής μας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Εργασίας, Υγείας Οικονομικών, Περιβάλλοντος και βέβαια Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις διεθνείς συμφωνίες TTIP, CETA και TISA κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι παραπάνω εμπορικές συμφωνίες, που προωθούνται σε συνθήκες μυστικότητας από πολυεθνικές και λόμπυ, αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιριών ενάντια στις ανάγκες των κοινωνιών και την προστασία της φύσης», επισημαίνουν οι βουλευτές.

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «οι συμφωνίες αυτές θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας, ανατρέποντας κατακτήσεις δεκαετιών, ενώ ευνοούν χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή και είναι καταδικαστικές για χώρες με μικρή παραγωγή, όπως η Ελλάδα, της οποίας απειλείται άμεσα η εγχώρια αγροτική παραγωγή και τα προϊόντα ονομαστικής προέλευσης (ΠΟΠ).

Με αυτές τις συμφωνίες συνεπάγεται μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρίες, απειλώντας την κυριαρχία των κρατών αλλά και τη δημοκρατία, αφού οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους δεν θα μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα».

Στην ίδια ερώτησή τους επισημαίνουν ότι «απορυθμίζονται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου για τα αγροτικά προϊόντα (γενετικά τροποποιημένα, επεξεργασμένα με επικίνδυνες χημικές μεθόδους κλπ.), γεγονός που δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών» ενώ υποστηρίζουν ότι «τέτοιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές και συμφωνίες θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε να ενημερωθούν σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες TTIP, CETA και TISA αλλά και σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναμένεται αυτή να πάρει σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τις συμφωνίες αυτές.