Βρώμη: Καλλιέργεια χωρίς απαιτήσεις και με χαμηλό κόστος παραγωγής

Βρώμη: Καλλιέργεια χωρίς απαιτήσεις και με χαμηλό κόστος παραγωγής

Στις εύκολες καλλιέργειες, με χαμηλό κόστος παραγωγής, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, συγκαταλέγεται αυτή της βρώμης. Αυτή την περίοδο ολοκληρώθηκε η συγκομιδή ε περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Γρεβενών, της Χαλκιδικής, της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Η χώρα μας δεν έχει επάρκεια σε κτηνοτροφική βρώμη, με αποτέλεσμα να εισάγει ποσότητες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η βρώμη, όπως και το κτηνοτροφικό κριθάρι και το κτηνοτροφικό σιτάρι, μπορούν να επιφέρουν αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας, καθώς επίσης και έσοδα στην εγχώρια οικονομία, αντικαθιστώντας άλλες ζωοτροφές, που είναι εισαγόμενες και κοστίζουν ακριβά στους κτηνοτρόφους.

Η τιμή που πουλάνε αυτή την περίοδο οι καλλιεργητές, είτε σε επιχειρήσεις είτε κατευθείαν σε άλλους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, είναι από 0,20 ως 0,22 ευρώ το κιλό.

Στην ορεινή Γαλάτιστα Χαλκιδικής, όπου καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Άγγελου Τσιαρτσιαφλή, η συγκομιδή της βρώμης φτάνει στο τέλος της. «Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν οργανωμένες παραγωγές, αλλά αρκετοί παραγωγοί βάζουν κάποιες ποσότητες στα χωράφια τους, ως μια καλλιέργεια που θα τους επιφέρει συμπληρωματικό εισόδημα, είτε πουλώντας σε άλλους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, είτε δίνοντάς την σε εμπόρους. Άλλωστε είναι μια καλλιέργεια που δεν απαιτεί πολύ φροντίδα και δεν έχει μεγάλο κόστος παραγωγής όπως το κριθάρι και το στάρι», μας λέει.

Παγκόσμια παραγωγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), παγκοσμίως, η παραγωγή βρώμης έφτασε το 2016/17 τους 23,35 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 2015/16, που ήταν 22,38 εκατ. τόνοι. Σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, αναμένεται να παραχθούν παγκοσμίως περίπου 22,95 εκατ. τόνοι.

Βρώμη: Καλλιέργεια χωρίς απαιτήσεις και με χαμηλό κόστος παραγωγήςΣε παγκόσμια κλίμακα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις το 2016/17 ήταν 94,8 εκατ. στρέμματα, μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που ήταν 95,9 εκατ. στρέμματα, ενώ φέτος εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκαν περίπου 95,8 εκατ. στρέμματα.

Οι στρεμματικές αποδόσεις της καλλιέργειας κυμαίνονται στα 246 κιλά/στρέμμα, ενώ φέτος αναμένεται να πέσουν στα 240 κιλά/στρέμμα.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη, την περσινή σεζόν καλλιεργήθηκαν 25,6 εκατ. στρέμματα και φέτος εκτιμάται ότι θα είναι 26 εκατ. στρέμματα, ενώ η παραγωγή ήταν 22,41 εκατ. τόνοι και φέτος αναμένεται να φτάσει τους 21,98 εκατ. τόνους.

Καλλιεργείται σε… φτωχά χωράφια

Οι παραγωγοί για την καλλιέργεια της βρώμης, η οποία προορίζεται για ζωοτροφή είτε σε σπόρους είτε ως σανό (μπάλες), αξιοποιούν ξηρικά αγροτεμάχια, μη αρδευόμενα, εκμεταλλευόμενοι τις χειμερινές βροχοπτώσεις. Επίσης, η βρώμη ευδοκιμεί σε άγονα και φτωχά εδάφη και προσαρμόζεται στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Εφόσον η βρώμη προορίζεται για σανό, μπορεί να συγκαλλιεργηθεί μαζί με άλλα χειμερινά σιτηρά, όπως κτηνοτροφικό κριθάρι και σιτάρι και συγκομίζονται πριν απ’ αυτά, αυξάνοντας τις τελικές αποδόσεις σε παραγωγή και έσοδα. «Όταν θες να κόψεις βρώμη που προορίζεται για σανό, πρέπει να υπολογίσεις τον καιρό και να έχεις τα μηχανήματα (χορτοκοπτικό, πρέσα κ.ά.). Όταν θες να την αλωνίσεις και να τη θερίσεις για καρπό, πρέπει να μην πιάσει αέρας και την τινάξει», μας λέει σχετικά με την καλλιέργεια ο Άγγελος Τσιαρτσιαφλής.