Η βροχή έπνιξε ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία

Η βροχή έπνιξε ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Σε κοινή γραμμή βρίσκονται όλοι οι φορείς της Πέλλας και της Ημαθίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη φετινή παραγωγή του ροδάκινου στους δύο νομούς, λόγω καιρικών συνθηκών. Όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης οι ροδακινοπαραγωγοί πραγματοποιούν από τη Δευτέρα 2/7 συσκέψεις και συγκεντρώσεις ανά νομό και περιοχή, με στόχο να αποφασιστεί κοινή γραμμή και να κατατεθεί το βασικό αίτημα τους προς τον ΕΛΓΑ που είναι η αναγγελία ζημιάς.

«Η ώρα συνάντησή μας είναι στις 8 το βράδυ. Θα συζητήσουμε το βασικό αίτημα που είναι η επίσημη αναγγελία ζημιάς από τον Οργανισμό αφού τις προηγούμενες ημέρες βγήκαν οι εκτιμητές έκαναν μια επισκόπηση της κατάστασης και γνωρίζουν το ύψος των καταστροφών στις συγκεκριμένες ποικιλίες» είπε ο κ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν το βασικό αίτημά τους δεν γίνει αποδεκτό τότε θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, όπως κατάληψη στο γραφείο του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Η παραγωγή στις μεσοπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού φαινόταν ότι εξελισσόταν πολύ καλά, όπως και οι εξαγωγές των Συνεταιρισμών. Ειδικότερα η ροή του νεκταρινιού ήταν πολύ καλή όπως και οι τιμές που κυμαίνονταν από 40 έως 55 λεπτά. Αυτή ήταν η εικόνα εξέλιξης της συγκομιδής η οποία επικρατούσε μέχρι να ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις, οπότε και άλλαξε άρδην η κατάσταση.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

«Στην καλύτερη περίπτωση» σημειώνει ο κ. Δημητριάδης «η συγκομιδή σε ένα κτήμα είναι 50-50. Ενδεικτικά να σας πω ότι σε ένα κτήμα 6 στρεμμάτων δουλέψαμε 11 άτομα και μαζέψαμε 250 τελάρα, όταν σε άλλες συνθήκες έπρεπε να συγκεντρώσουμε 1500. Δηλαδή ούτε το μεροκάματο των εργατών δεν καλύφθηκε».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το εμπάργκο στα ροδάκινα στο επίκεντρο συνέλευσης του ΑΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας

Στα προβλήματα που έφεραν στη φετινή ροδακινοπαραγωγή οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και το συνεχιζόμενο εμπάργκο της Ρωσίας, εστίασαν οι συζητήσεις των μελών του Αγροτικού Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας στο Γυψοχώρι την Παρασκευή 29/6.

Ποιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος αναφέρετε πως: 

«Συζητήσαμε, σε Γενική Συνέλευση των μελών του Αγροτικού Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας στο Γυψοχώρι, την τραγική κατάσταση και με τη φετινή ροδακινοπαραγωγή μας. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε και φέτος με τις καλλιέργειές μας και κύρια με την καλλιέργεια ροδάκινων και των άλλων φρούτων ( κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα ).  

Βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης & απόγνωσης, νοιώθοντας απροστάτευτοι από την Πολιτεία, τόσο για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τα εμπορικά αδιέξοδα  διάθεσης & τις τιμές της παραγωγής μας με τη συνέχιση του εμπάργκο των εξαγωγών προς τη ρώσικη αγορά.

Είμαστε αντιμέτωποι, ξανά, με τις γνωστές συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων («αποχρωματισμοί», Μονίλιες, σκασίματα ) σε Επιτραπέζια Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Κεράσια, Δαμάσκηνα, χωρίς να υπάρχει κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, παρά τα θετικά περσινά πορίσματα της Επιτροπής Επιστημόνων Γεωπόνων του Υπουργείου & του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας.       

Παράλληλα βλέπουμε σημαντικό αδιέξοδο στην εμπορία & την εξαγωγική δραστηριότητα και τις τιμές παραγωγού για τα  φρούτα μας να κατατρακυλούν, την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων τα δίνει στην κατανάλωση με το άνοιγμα της γνωστής “ψαλίδας” τιμών παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι να είναι μέχρι και 8-9 φορές επάνω.

Συμβάλει σ’αυτό το συνεχιζόμενο  εμπάργκο  με  την απώλεια της σημαντικότατης τα τελευταία χρόνια εξαγωγικής δραστηριότητας προς  τη  Ρωσία, συνέπεια  του εμπόλεμου κλίματος στην Ουκρανία,  μετά  την  παρέμβαση  ΕΕ – ΗΠΑ  – ΝΑΤΟ  με  την  συμβολή   και  της  χώρας  μας σ’ αυτή από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί οι εξαγωγές μας. Και  είναι  γνωστό ότι  η  Ρωσία  αποτελούσε  σημαντικό  αποδέκτη  της  φρουτοπαραγωγής  της  χώρας  μας  μετά  την  απώλεια  των  αγορών  των  χωρών  της  ΕΕ. Από κοντά και οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα δίνοντας εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, αφού εκβιάζουν με το εμπάργκο.

Η Πολιτεία οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα μας εισόδημα από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές μας.

Εμείς από τη μεριά μας, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας και θα το κάνουμε με κάθε πρόσφορο μέσο. Προχωράμε άμεσα  σε κοινή ανοικτή σύσκεψη με τους Αγροτικούς Συλλόγους Βέροιας & Νάουσας , που συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ( τη Δευτέρα 2 / 7 στο Αναψυκτήριο «ΕΛΙΑ» στη Βέροια στις 6.30’ μ.μ.) και καλούμε σε αυτή όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας.

Γυψοχώρι, 29 – 6 – 2018                                                                                    Αγροτικός Σύλλογος «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας

-Διαφήμιση-
συνεδριο αγροτεχνολογιας