Walk – Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ που κάνει την επιχειρηματική ιδέα πράξη
Εμπνευσμένο από την περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη, το νεοσύστατο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ, Walk, (Walk AUTh Innovation Accelerator) είναι μια νέα δομή που διερευνά κατά πόσο μια επιχειρηματική ιδέα είναι υλοποιήσιμη. Παράλληλα, εξετάζει πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην πραγματική αγορά και να εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, με αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία.
«Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και χρήσιμα μεθοδολογικά εργαλεία, masterclasses, διαγωνισμούς, συνέδρια, δικτύωση με καταξιωμένους επαγγελματίες, mentoring και εξατομικευμένη καθοδήγηση από έμπειρους coaches, το πρόγραμμα επιτάχυνσης του Walk μπορεί να υποστηρίξει φοιτητές, πτυχιούχους και ερευνητές κάθε βαθμίδας στη μεταφορά των ιδεών τους στην κοινωνία με επιχειρηματικούς όρους», τονίζει o project manager του Κέντρου, Βύρων Χρυσοβέργης.
Άξονες δράσης
«Αυτό προσπαθεί να το επιτύχει μέσα από τρεις άξονες δράσης: την εκπαίδευση, την κουλτούρα και την κοινότητα. Ειδικότερα, όσον αφορά την εκπαίδευση, αυτή γίνεται μέσα από τη διοργάνωση μαθημάτων καινοτόμου επιχειρηματικότητας που θα απευθύνονται σε όλες τις σχολές του ΑΠΘ και μέσα από τη διοργάνωση ενός δομημένου προγράμματος επιτάχυνσης, με στόχο να επιταχύνουν οι ομάδες που θα έρχονται τις ιδέες τους για να ωριμάσουν επιχειρηματικά», αναφέρει ο κ. Χρυσοβέργης.
Σε ό,τι αφορά την κουλτούρα, επισημαίνει ότι επιδιώκεται η αλλαγή της νοοτροπίας, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και meetups όλων των ομάδων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας στο πανεπιστήμιο. «Στο τρίτο κομμάτι, που αφορά την κοινότητα, επιχειρούμε να φέρουμε κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους σε έναν ψηφιακό και φυσικό χώρο, ώστε να συνεργαστούν, να εμπνευστούν ο ένας από τον άλλο και όλοι μαζί να δουλέψουν προς την ενίσχυση της τρίτης αποστολής του πανεπιστημίου που είναι η μεταφορά της τεχνολογίας.
Εμείς θα τους βοηθήσουμε με συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία να ωριμάσουν την ιδέα τους επιχειρηματικά και να είναι έτοιμοι να την παρουσιάσουν σε επενδυτές, πελάτες και πιθανώς συνεργάτες μετά από τρεις μήνες», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοβέργης.
«Τρέχουν» οι αιτήσεις για τον β’ κύκλο
Στυλοβάτης του προγράμματος επιτάχυνσης, προκειμένου η επιχειρηματική ιδέα να γίνει πράξη, αποτελεί το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, που έχει ένα μεγάλο δίκτυο επενδυτών και επιχειρήσεων στους οποίους μπορεί να παρουσιαστεί η καινοτόμος ιδέα.
Το Walk ξεκίνησε το έργο του πριν από πέντε μήνες και έχει διοργανώσει ήδη μαθήματα στον α’ κύκλο επιτάχυνσης, ενώ τρέχουν εδώ και λίγες ημέρες οι αιτήσεις για τον β΄ κύκλο. Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου.
«Στον δεύτερο κύκλο επιτάχυνσης μπορούν να συμμετέχουν επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες, οι οποίες έχουν σχέση με το ΑΠΘ, σε ποσοστό 50%. Εμείς καλούμε όλους να μας βρουν και να ενημερωθούν για ό,τι χρειάζεται. Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι πάρα πολλοί και δεν υπάρχει περιορισμός σε κάποιον κλάδο. Οι προτάσεις θα διερευνηθούν, θα αξιολογηθούν και οι καλύτερες θα περάσουν στην επόμενη φάση», καταλήγει ο υπεύθυνος του Walk.