WomEn Going Greener: Οι γυναίκες «πρασινίζουν» τις επιχειρήσεις τους

Περισσότερες από 300 γυναίκες, μέχρι στιγμής, από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σερβία έχουν μπει στον δρόμο για την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεών τους, μέσω της «πράσινης καινοτομίας». Η δυνατότητα αυτή τούς δίνεται από το έργο «WomEn Going Greener», το οποίο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων και ικανοτήτων για γυναίκες επιχειρηματίες, ώστε να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές στις επιχειρήσεις τους.
Το έργο υλοποιείται από τρεις οργανισμούς, με επικεφαλής εταίρο την Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop (Ελλάδα) και εταίρους την Ενεργειακή Κοινότητα Elektropionir (Σερβία) και τον Συνεταιρισμό Rinascita (Ιταλία), με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρόγραμμα Erasmus+). Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Αποστολίνα Τσαλταμπάση, πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop, «το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας μέσω εκπαιδευτικού υλικού, κατάρτισης, ανάπτυξης ενός Σχεδίου Δράσης και διαμόρφωσης πολιτικών προτάσεων». Όσον αφορά τον όρο «πράσινη καινοτομία», στο πλαίσιο του έργου, αυτή –σύμφωνα με την κα Τσαλταμπάση– αφορά:
- Την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στις γυναικείες ΜμΕ.
- Τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω αλλαγών στις επιχειρηματικές λειτουργίες.
- Τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εξοικονόμηση πόρων.
- Την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων στις γυναίκες επιχειρηματίες για να μπορούν να αξιοποιούν βιώσιμες τεχνολογίες και πολιτικές.
Ενίσχυση της θέσης των γυναικών
Η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, η οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, αλλά και η συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση πολιτικών είναι μερικοί από τους τρόπους για την ενίσχυση των γυναικών στην πράσινη μετάβαση, μέσω του έργου. Πιο συγκεκριμένα, η κα Τσαλταμπάση τονίζει ότι «το έργο «WomEn Going Greener» ενισχύει τη θέση των γυναικών στην πράσινη μετάβαση μέσω διάφορων δράσεων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών επιχειρηματιών, στελεχών και ιδιοκτητριών ΜμΕ, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία και τις αναγκαίες δεξιότητες για να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές». Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί η ίδια, «αυτό συμβαίνει μέσω:
- Της ανάπτυξης πράσινων δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
- Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που παρέχει γνώσεις για βιώσιμες πρακτικές, εργαλεία και χρηματοδοτικές ευκαιρίες.
- Οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για γυναίκες επιχειρηματίες και στελέχη, ώστε να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στην πράσινη επιχειρηματικότητα.
- Της δημιουργίας του Οδηγού Δράσης (Action Plan) για πράσινες ΜμΕ.
- Ανάπτυξη ενός Action Plan, που περιλαμβάνει καλές πρακτικές, νομικό και θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα βήματα για την πράσινη μετάβαση των γυναικείων επιχειρήσεων.
- Διεξαγωγή συνεντεύξεων με γυναίκες επιχειρηματίες που έχουν ήδη εφαρμόσει πράσινες πρακτικές, ώστε να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν άλλες γυναίκες.
- Της ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στη διαμόρφωση πολιτικών.
- Διοργάνωση Hackathon στην Ιταλία, όπου γυναίκες επιχειρηματίες, κυβερνητικοί φορείς και ειδικοί θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας Σύστασης Πολιτικής για την υποστήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας των γυναικών.
- Προώθηση της Σύστασης Πολιτικής στις αρμόδιες αρχές, ώστε να ενισχυθούν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποστήριξης των γυναικών επιχειρηματιών που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια πράσινη στρατηγική.
- Της δικτύωσης και συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Συνεργασία τριών οργανισμών από την Ελλάδα (WEnCoop), την Ιταλία (Rinascita) και τη Σερβία (Elektropionir), δίνοντας τη δυνατότητα σε γυναίκες να ανταλλάξουν εμπειρίες και να επωφεληθούν από ένα ευρύτερο δίκτυο υποστήριξης.
- Διάχυση των αποτελεσμάτων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του έργου (https://womengreener.com/) και της πλατφόρμας του προγράμματος Erasmus+, ώστε περισσότερες γυναίκες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις γνώσεις και τα εργαλεία που αναπτύσσονται».
Προστασία περιβάλλοντος και ενίσχυση οικονομίας
Εκτός από τα παραπάνω, το έργο συμβάλλει, επίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της οικονομίας μέσω διαρθρωμένων περιβαλλοντικών και οικονομικών δράσεων. «Στον τομέα των περιβαλλοντικών δράσεων, το έργο εκπαιδεύει γυναίκες σε πράσινες δεξιότητες και βιώσιμες πρακτικές, αναπτύσσοντας παράλληλα το Female SMEs Going Greener Action Plan για την υποστήριξη γυναικείων ΜμΕ να υιοθετήσουν καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές στρατηγικές. Επιπλέον, προωθεί την ενεργειακή μετάβαση μέσω της συνεργασίας με τη WEnCoop και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», εξηγεί η κα Τσαλταμπάση.
Και συνεχίζει: «Στο οικονομικό σκέλος, το έργο διευκολύνει την πρόσβαση σε πράσινες χρηματοδοτήσεις, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε βιώσιμες λύσεις. Δημιουργεί ένα δίκτυο συνεργασίας γυναικείων επιχειρήσεων και ενισχύει την πολιτική στήριξη για τις πράσινες ΜμΕ μέσω ενός hackathon και του Policy Recommendation Paper. Αυτές οι δράσεις ενδυναμώνουν τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και προάγουν τη συμμετοχή των γυναικών στην πράσινη ανάπτυξη».
Χαρτογράφηση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών
Το Female SMEs Going Greener Action Plan, που δημιουργείται στο πλαίσιο του έργου, είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τις γυναικείες ΜμΕ. Όπως σημειώνει η κα Τσαλταμπάση, «το σχέδιο ξεκινά με τη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σερβία, καταγράφοντας τις ισχύουσες νομοθεσίες, τα κίνητρα και τις πολιτικές που στηρίζουν τις πράσινες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, αναλύονται καλές πρακτικές από γυναικείες ΜμΕ που έχουν ήδη εφαρμόσει βιώσιμες στρατηγικές, αναδεικνύοντας τις αποδοτικότερες μεθόδους και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν».
«Στη συνέχεια», προσθέτει η ίδια, «το σχέδιο παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για την πράσινη μετάβαση, με πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, ενώ περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με επιχειρηματίες που έχουν υιοθετήσει πράσινες πρακτικές. Τέλος, το σχέδιο αξιολογείται από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προσφέρουν προτάσεις για τη βελτίωσή του, με στόχο την παροχή χρήσιμων εργαλείων και στρατηγικών για την επιτυχή εφαρμογή πράσινων επιχειρηματικών μοντέλων».
Και καταλήγει: «Η συμμετοχή των γυναικών στις δραστηριότητες του έργου Women Going Greener είναι ιδιαίτερα μεγάλη και σημαντική, επιδεικνύοντας ισχυρή δέσμευση και ενδιαφέρον από την πλευρά τους για τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης επιχειρηματικότητας. Σημαντική, επίσης, αναμένεται να είναι η συμμετοχή των γυναικών στην τελευταία δραστηριότητα του έργου, που αφορά τη διεξαγωγή του Hackathon (26/03/2025), το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν γυναίκες από όλη την Ευρώπη».