Χαλκιδική: Έρευνες για την κατάσταση των επιχειρήσεων από το τοπικό Επιμελητήριο

Έρευνες για την καταγραφή της οικονομίας του Νομού Χαλκιδικής, ώστε να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη διεξαγωγή ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου πραγματοποιεί το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Η πρώτη έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και έρευνες για την αποτύπωση συμπερασμάτων μέσα από τα εμπορικά μητρώα (ΓΕΜΗ).

Στόχος των ερευνών, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης, είναι να εντοπίσουν ποιοι κλάδοι και σε ποιο ποσοστό συμμετέχουν στην εσωτερική οικονομία του νομού, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι φορείς σε ποιον τομέα θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα και στήριξη.

«Υπάρχει η λογική ότι ο νομός είναι καθαρά τουριστικός, χωρίς όμως να έχει αποτυπωθεί επισήμως σε έρευνες ή εκθέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτογενή και δευτερογενή δραστηριότητα με πολλά και εξαγώγιμα προϊόντα. Θέλουμε, λοιπόν, να δούμε όλοι αυτοί οι κλάδοι πόσο συνεισφέρουν στην οικονομία του τόπου μας, ώστε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας», επισημαίνει ο κ. Κουφίδης.

«Αλληλοσυγκρουόμενοι» κλάδοι

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η έρευνα για την κατάσταση των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, σύμφωνα με την πορεία της οικονομίας και τις τρέχουσες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα γίνει το εφαλτήριο για την πραγματοποίηση ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Χαλκιδική, μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν τα προβλήματα του τόπου και παράλληλα θα δίνεται η λύση αυτών. Όπως λέει ο κ. Κουφίδης, είναι δύσκολο σε έναν μικρό γεωγραφικά νομό να επιχειρούν δυνατές επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη ένταση από όλους τους κλάδους της οικονομίας, καθώς πολλές φορές αυτοί οι κλάδοι μεταξύ τους αλληλοσυγκρούονται και δημιουργούν πρόβλημα ο ένας στον άλλο.

«Υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας και μεταποίησης βρώσιμης ελιάς δίπλα σε ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτές οι επιχειρήσεις όχι μόνο χρειάζονται και οι δύο μεγάλες ποσότητες σε νερό, αλλά και τα απόβλητα της μεταποίησης πολλές φορές δημιουργούν πρόβλημα στο ξενοδοχείο. Αυτά θέλουμε να επισημάνουμε, να αποσαφηνίσουμε και να επιλύσουμε σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ώστε να έχουμε ένα κοινό μέλλον για όλους τους κλάδους στη Χαλκιδική», καταλήγει ο κ. Κουφίδης.