Χαλκιδική: Παρόν και μέλλον στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του τοπικού Επιμελητηρίου

Σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της βρίσκεται η Χαλκιδική, με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς να εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους για τη δυσανάλογη χρηματοδότηση που υπάρχει για την υλοποίηση έργων υποδομής στον νομό, όπως και για το μεγάλο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα με την ακαρπία της ελιάς.

Αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, όπως και άλλα που ο νομός αντιμετωπίζει στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα της οικονομίας του, πρόκειται να τεθούν επί τάπητος στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργανώνει στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Βιωσιμότητα

Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, ο τουρισμός, οι υποδομές, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή είναι ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που θα κληθούν να αναδείξουν και να συζητήσουν οι ομιλητές του συνεδρίου που προέρχονται από την κυβέρνηση, την πολιτική, την ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή κοινότητα, κρατικούς και παραγωγικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την αγορά.

«Στόχος είναι να θέσουμε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στη Χαλκιδική των 100.000 κατοίκων και των 1 εκατ. και βάλε ανθρώπων που υποδέχεται για κάποιους μήνες του χρόνου. Θέλουμε να διαπιστώσουμε με ποιους τρόπους θα έχουμε μια βιώσιμη Χαλκιδική για το 2030 και πώς θα εξασφαλίζουμε πρώτα τις υποδομές, οι οποίες θα στηρίζουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Όπως σημειώνει, το μοντέλο του μαζικού τουρισμού φέρνει μεν έσοδα στον νομό, αλλά από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε περιβαλλοντικούς και ανθρώπινους πόρους. Ακόμη, ο πρωτογενής τομέας εν γένει και αυτό που συμβαίνει με την ελαιοκαλλιέργεια και την κλιματική κρίση θα πρέπει επίσης να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και να προταθούν εφικτές και εφαρμόσιμες λύσεις.

«Η συνεισφορά της Χαλκιδικής στο ΑΕΠ της χώρας είναι μεγάλη και δυσανάλογη με τους πόρους που επενδύονται εδώ. Οι υποδομές και η χρηματοδότηση του νομού είναι από τα καίρια ζητήματα. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα υποδομών, έλλειψη νερού, συνεχείς διακοπές ρεύματος, απουσία διαδικτύου και πολλά άλλα. Θέλουμε ποιοτικότερους επισκέπτες, κι ας είναι λιγότεροι. Έχουμε, επίσης, επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή που φαίνονται από τη φετινή ακαρπία της ελιάς με συνέπειες στους παραγωγούς, στη μεταποίηση και σε όλη τη σχετική αλυσίδα», επισημαίνει ο κ. Κουφίδης.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω θέματα τέθηκαν και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην καθιερωμένη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 78ης ΔΕΘ.