Χαμηλή απορρόφηση για Ναβαλίνα, στα 14-19 λεπτά τα Μέρλιν

Σε μια χρονιά που φαίνεται να διατηρεί χαρακτηριστικά μη ικανοποιητικής απορρόφησης σε σχέση με την παραγωγή και με αδιάλειπτες πιέσεις στις τιμές, εξαιτίας αφενός της εκτεταμένης μικροκαρπίας, αφετέρου των κλειστών καναλιών απορρόφησης σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα αυτών που απορροφούσαν μεγάλες ποσότητες ψιλόκαρπου πορτοκαλιού για χυμό, εξελίσσεται η φετινή για το πορτοκάλι.
Και, μπορεί οι εξαγόμενες ποσότητες, όπως επισήμως προκύπτουν από τα στοιχεία των αναγγελιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να εμφανίζονται λίγο-πολύ στα επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου (100.920 τόνοι φέτος μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2021, έναντι 104.116 τόνων πέρσι), από την πλευρά των παραγωγών, ωστόσο, επισημαίνεται ο διόλου ευκαταφρόνητος «αστερίσκος» ότι φέτος η παραγωγή είναι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, συνεπώς μεγάλες ποσότητες μένουν αδιάθετες.
Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας στην Αργολίδα, Χάρης Μακρής, «αν λάβουμε υπόψη ότι η παραγωγή πέρσι ήταν μειωμένη πάνω από 30% και φέτος είναι σε κανονικά επίπεδα, το να κινείται η εξαγωγή στα περσινά επίπεδα σημαίνει ότι μένει αδιάθετο σημαντικό μέρος της παραγωγής». Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 30% της Ναβαλίνας και λόγω της έντονης ψιλοκαρπίας, που παρέμεινε αδιάθετο και πέφτει στο έδαφος στα κτήματα. «Το μεγαλύτερο μέρος από τις Ναβαλίνες που έμειναν, οι οποίες είναι κυρίως ψιλές, θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση. Ό,τι έφυγε, έφυγε. Και αυτό με 30% χαμηλότερες τιμές από πέρσι», είπε χαρακτηριστικά. Για «κατάρρευση» τιμών έκανε λόγο και όσον αφορά τα Μέρλιν που συγκομίζονται αυτή την περίοδο, τονίζοντας ότι «ενώ πέρσι πωλούσαμε 20-22 λεπτά, σήμερα πουλάμε ακόμα και με 14 και με 16 λεπτά».
Με Μέρλιν δουλεύουν ως επί το πλείστον τα συσκευαστήρια
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παραγωγός Τάσος Λέρμας ανέφερε ότι «όταν πέρσι τα δέντρα είχαν 80 κιλά και φέτος έχουν 150-160 κιλά, το να έχουμε εξαγωγές κοντά στα περσινά επίπεδα δεν είναι ικανοποιητικό». Σημείωσε ότι το 80% των συσκευαστηρίων στην Αργολίδα πλέον ασχολείται μόνο με Μέρλιν, τα οποία επίσης παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό μικροκαρπίας, και με την τιμή παραγωγού στα 14-19 λεπτά, ανάλογα με το ποσοστό ψιλόκαρπων στο σύνολο των συλλεγόμενων.
Οι Ναβαλίνες για εξαγωγή πληρώνονται με 20 λεπτά το κιλό, αλλά πλέον ελάχιστα συσκευαστήρια παίρνουν, γιατί άρχισαν να παρουσιάζουν την κηλίδα ύδατος στον μίσχο λόγω της αυξημένης υγρασίας, με αποτέλεσμα την κακή μετασυλλεκτική συμπεριφορά των καρπών. Την ίδια στιγμή, κάποια επιλεγμένα κτήματα με Ναβαλίνες, με μεγαλύτερα μεγέθη, ψιλή φλούδα και με πολύ χυμό σε ορισμένες περιοχές της Αργολίδας πιάνουν 24 μέχρι και 32 λεπτά, μας είπε ο κ. Λέρμας, και προορίζονται για την εγχώρια αγορά.
Για μια «καταστροφική» χρονιά κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάμπου Ηλείας, Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος ο οποίος τονίζει ότι φέτος η περιοχή έχει έως και διπλάσια παραγωγή από πέρσι, γεγονός το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, σε μια χρονιά που ήδη έχει προβληματικά χαρακτηριστικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτήν τη στιγμή, το 30%-40% της Ναβαλίνας έχει πέσει στο έδαφος σε όσα περιβόλια δεν είχαν μαζέψει. «Η περιοχή μάς δίνει καλά πορτοκάλια ποιοτικά, αλλά έχει πολλές βροχές και τα επηρεάζει. Η παρατεταμένη ανομβρία και αμέσως μετά οι βροχές και η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσαν ζημιές».
Καλύτερη η ζήτηση για τα μανταρίνια, μεγάλες οι ζημιές στην Κλημεντίνη
Οι βροχές που βρήκαν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής Κλημεντίνης στα δέντρα προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στην κυρίαρχη ποικιλία και η αγορά στράφηκε στα Νόβα, τα οποία πλέον έχουν συγκομιστεί στις περισσότερες περιοχές της καλλιέργειας και παρουσιάζουν καλύτερη εμπορική συμπεριφορά από τα πορτοκάλια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιο Σαρρή, «οι Κλημεντίνες έπαθαν ζημιά πάνω στα δέντρα. Πριν από τις βροχές, είχαμε καλή εμπορία, αλλά οι βροχές βρήκαν πολύ μεγάλο ποσοστό της παραγωγής πάνω στα δέντρα. Η Κλημεντίνη τελείωσε εκεί με τις πρώτες βροχές. Τα Νόβα έφτασαν τα 30 λεπτά στον παραγωγό καθαρά, αλλά η παραγωγή τους είναι μειωμένη κατά 15%-20%, όπως σε όλα τα μανταρινοειδή και στα όψιμα πορτοκάλια που επηρεάστηκαν από τον καύσωνα του προηγούμενου Μάη».
Αντίστοιχα και στην Αργολίδα, μεγάλο ποσοστό της Κλημεντίνης επηρεάστηκε από τις βροχές και έμεινε αδιάθετο. Όπως μας είπε ο Χάρης Μακρής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, άργησε να συγκομιστεί, έπιασαν οι βροχές και χάλασε περίπου το 40% της παραγωγής που είχε μείνει στους οπωρώνες, ενώ το 60% είχε φύγει με τιμές κατά 20%-30% χαμηλότερες από πέρσι. Τα Νόβα που ακολούθησαν, συλλέχθηκαν όλα με την τιμή ως επί το πλείστον στα 30 λεπτά καθαρά, ανέφερε ο ίδιος.
Και στο Μεσολόγγι, οι βροχοπτώσεις που άφησαν αρνητικό αποτύπωμα συνέπεσαν με το δεύτερο χέρι στη συλλογή Κλημεντίνης, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι ποσότητες να μείνουν πάνω στα δέντρα, σύμφωνα με τον Απόστολο Ευθυμίου, από την ΕΑΣ Μεσολογγίου. «Μετά από αυτό, τα Νόβα, που δεν ήταν μεγάλες οι ποσότητες, πήγαν καλά γιατί η αγορά έσπευσε να καλύψει το κενό και έφυγαν στα 26-30 λεπτά καθαρά στον παραγωγό», είπε.