Η χαμηλή τιμή απειλεί την αγελαδοτροφία

O Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας εκπέμπει SOS για την αγελαδοτροφία, τονίζοντας ότι οδηγείται στον αφανισμό. «Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες παράγουν προϊόντα με φθηνό εισαγόμενο γάλα και η ηγεσία του υπουργείου σφυρίζει αδιάφορα».

Ο πρόεδρος Γιάννης Κιτσουκάκης εξηγεί ότι οι τιμές είναι κάτω του κόστους παραγωγής και αναφέρει το παράδειγμα μεγάλης μονάδας στην Ξάνθη με 450 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, η οποία «τον τελευταίο μήνα είχε ζημιά 12.000 ευρώ! Ο συγκεκριμένος παραγωγός πουλάει προς 36 λεπτά το κιλό αγελαδινό συμβατικό γάλα».

Οι χαμηλές τιμές προδιαγράφουν τη μείωση στο μισό των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στο τέλος της κρίσης, εάν η τιμή δεν πιάσει άμεσα τα 40 λεπτά το κιλό. Κι όταν η παραγωγή μειωθεί στο μισό η τιμή θα ανέβει, όπως συνέβη με το κατσικίσιο. «Ουσιαστικά, έρχεται συμπυκνωμένο γάλα της Δυτικής Ευρώπης ή από όπου αλλού και οι γαλακτοβιομηχανίες παράγουν προϊόντα με ελληνικό όνομα.

Συνήθως, έρχεται σε μορφή αφυδατωμένου για να μειώνεται το κόστος μεταφοράς. Προϊόντα παραγόμενα από αγελαδινό γάλα, όπως το γιαούρτι που έχει μεγάλη ζήτηση μέχρι την Αμερική, αλλά και το γάλα μακράς διάρκειας, γίνονται από σκόνη και πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε πολλά νωπά γίνεται νοθεία», περιγράφει.

Όπως εξηγεί, ήδη στη Δράμα οι εναπομείνασες μονάδες προσανατολίζονται στο κλείσιμο. Μάλιστα, προτιμούν να σφάξουν τα ζώα, παίρνοντας τη μισή αξία, γιατί καταστρέφονται μέρα με τη μέρα. «Ορισμένοι διατηρούν τα ζώα, γιατί βρίσκονται σε φαύλο κύκλο επιταγών και αν λείψει η παραγωγή θα μείνουν εκτεθειμένοι».

Ο αφανισμός της αγελαδοτροφίας είναι θέμα πολιτικό και ο ίδιος εξηγεί την πηγή του κακού. «Όταν διεκδικούν την εξουσία, χρειάζονται κάποιους χορηγούς. Δεν μπορεί, όμως, να είναι ένας κτηνοτρόφος, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία ενός βουλευτή».

Φέτα

Η ονομαζόμενη εκστρατεία κατά των ελληνοποιήσεων προφανώς δεν αποδίδει, γιατί η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια. Ο κ. Κιτσουκάκης σημειώνει ότι και οι αιγοπροβατοτρόφοι, παρά τις καλές τιμές που λαμβάνουν, είναι αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους παραγωγής και τον κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας «της νοθείας από τις μεγάλες βιομηχανίες ειδικά στη φέτα, τη ναυαρχίδα που κρατάει ψηλά το πρόβειο γάλα. Όλες οι ατασθαλίες που γίνονται θα οδηγήσουν κάποια στιγμή στο να χαθεί το όνομα ΠΟΠ και θα οδηγηθούμε στην καταστροφή».