Χαμόγελα στον κάμπο για τα κρεμμύδια

Ως μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών χαρακτηρίζεται η φετινή για τους κρεμμυδοπαραγωγούς, καθώς η καλή παραγωγή (ποιοτικά και ποσοτικά), σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τη διεθνή αγορά έχει διπλασιάσει την τιμή πώλησης του προϊόντος.

Στον Νομό Λάρισας, η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας στο ξηρό κρεμμύδι ολοκληρώθηκε προ ημερών, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς ο καιρός συνέβαλε σε καλές στρεμματικές αποδόσεις (μ.ό. 5 τόνοι/στρ). Στην όψιμη ποικιλία που φυτεύθηκε αρχές Μαρτίου, η συγκομιδή θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου, με την ευχή όλων τα αποτελέσματα να είναι εξίσου θετικά.

Στον κάμπο οι περιοχές που φημίζονται για το κρεμμύδι είναι τα χωριά των πρώην δήμων Πλατυκάμπου και Κραννώνα και ο Δασόλοφος στα Φάρσαλα, ενώ οι πρώτες συμφωνίες πώλησης που οριστικοποιήθηκαν ανεβάζουν την τιμή από τα 20 λεπτά που ήταν πέρυσι στα 45 με 50 λεπτά/κιλό. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 550 ευρώ/στρ.

Ωστόσο, οι σταθεροί παραγωγοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια, τονίζοντας με έμφαση ότι «το κρεμμύδι δεν έχει… μπέσα. Τη μία χρονιά σε ψάχνουν οι έμποροι και την άλλη τους ψάχνεις εσύ». Μάλιστα, ακούγεται ότι οι πιο προνοητικοί έχουν ήδη φροντίσει να προμηθευτούν από τώρα σπόρους για την επόμενη χρονιά, φοβούμενοι μην δεν βρουν, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που θα υπάρξει. Άλλωστε, την τακτική «κάθε χρόνο να παρατηρείται μαζική στροφή αγροτών σε προϊόντα που είχαν καλή τιμή την προηγούμενη χρονιά», ο κάμπος την έχει βιώσει με άσχημα αποτελέσματα για την τοπική οικονομία.