Με μειωμένες τις σπαρμένες εκτάσεις, οι παραγωγοί μπαίνουν στον αλωνισμό για τα πρώιμα καλαμπόκια, ενώ η συγκομιδή του κύριου όγκου προσανατολίζεται για το πρώτο ήμισυ του Σεπτεμβρίου. Καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα της παραγωγής σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, τουλάχιστον από την άποψη προσβολών από ασθένειες, αντίθετα, με προβλήματα και ζημιές μπαίνει στην συγκομιδή η Πελοπόννησος. Οι προσβολές από τη diabrotica δείχνουν να περιορίστηκαν για την φετινή χρονιά, ωστόσο σκουλήκι και φουζάριο έκαναν την εμφάνισή τους στην Ηλεία.

Περιόρισε τα ρίσκα η Καβάλα

Με τη συγκομιδή να έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Καβάλας, μικρότερη εκτιμάται η προσβολή από τη diabrotica, καθώς οι καιρικές συνθήκες και οι καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών φαίνεται να περιόρισαν την εξάπλωση των προσβολών, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχο Σαραντίδη. Ωστόσο, «μειωμένη εκτιμάται η φετινή παραγωγή, κυρίως στον κάμπο της Χρυσούπολης, αλλά και γενικότερα στην περιοχή, καθώς οι πλημμύρες του Ιουλίου δημιούργησαν ένα πρόβλημα στις ποσότητες που θα συγκομιστούν, ενώ και η ζέστη των προηγούμενων ημερών οδήγησε σε αφυδάτωση του φυτού», δήλωσε ο κ. Σαραντίδης.

Έχοντας ολοκληρώσει τα ενσιρώματα, αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή των πρώιμων καλαμποκιών στις Σέρρες, όπου φαίνεται ότι έρχονται νωρίτερα κατά ένα δεκαήμερο λόγω καιρού, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής. «Η μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι παραγωγοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της diabrotica, με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα εδάφους, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις με πρώιμη σπορά, δείχνει να απέδωσε κι έτσι φέτος φαίνεται να μην υπάρχει μεγάλη ζημιά από τις προσβολές του εντόμου», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής. Η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά με τις έως τώρα συνθήκες, ενώ η πλήρης εικόνα θα φανεί με την έναρξη του αλωνισμού.

Αισιόδοξοι οι Θεσσαλονικείς

Και στη Θεσσαλονίκη «η παραγωγή αναμένεται καλή, η συγκομιδή της οποίας πρόκειται να ξεκινήσει περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι εκτάσεις είναι μειωμένες κατά περίπου 10%-20% στην περιοχή», τόνισε στην «ΥΧ» ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης. Οι παραγωγοί της περιοχής φαίνεται να μην αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα από τη diabrotica ενώ, εκτός από τα ραντίσματα, εξετάζεται και η πρακτική της αμειψισποράς για την εξάλειψη της ασθένειας. Αυτό που παρατηρήθηκε στην περιοχή είναι μια αυξημένη τάση για ενσιρώματα, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα στην περιοχή έφυγε προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Κόβουν τα τριμηνίτικα στα Τρίκαλα

Το 15% αγγίζει η αύξηση των τιμών σε σύγκριση με πέρυσιΚαλή παραγωγή, ποιοτικά και ποσοτικά, βλέπουν και οι παραγωγοί των Τρικάλων, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει να κόβονται τα τριμηνίτικα καλαμπόκια, για να μπουν στη συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής μετά από 10-15 ημέρες. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Λιούτα, πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων, «φέτος φαίνεται ότι θα πάμε πολύ καλά, ελπίζοντας ότι και ο καιρός θα είναι καλός τις μέρες πριν από τη συγκομιδή». Αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις κατά 15%-20% από πέρυσι και ικανοποιητική σοδειά, ανάλογη των αυξημένων αποδόσεων αλλά και των στρεμματικών μειώσεων αναμένουν οι καλλιεργητές και στη Λάρισα, «όπου ο καιρός υπήρξε μέχρι στιγμής σύμμαχος του καλαμποκιού», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, ενώ η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η βροχή κόστισε στο καλαμπόκι της Ηλείας

Από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το αλώνισμα του καλαμποκιού και στην Ηλεία, όπου οι πολλές βροχές έφεραν και ασθένειες για το φυτό, όπως σκουλήκι και φουζάριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των καλαμποκοπαραγωγών του νομού, Χρήστο Παλαιολόγο. «Η παραγωγή έχει ζημιές. Από την πολλή υγρασία τα καλαμπόκια ανέβασαν μύκητες, το έδαφος δεν μπορούσε να ανασάνει λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή. Με τους παραγωγούς να περιμένουν τα αποτελέσματα των δηλώσεών τους στον ΕΛΓΑ, η ζημιά εκτιμάται από 30%-50%, κρατώντας ωστόσο την καλή ποιότητα στις συγκομιζόμενες ποσότητες», δήλωσε ο κ. Παλαιολόγος. Αυτοί που φεύγουν από την καλλιέργεια, δυστυχώς δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.

Γιατί μειώθηκαν οι εκτάσεις

Εμπορικές δυσκολίες, αθρόες εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία, δυσανάλογη σχέση κόστους καλλιέργειας-τιμής παραγωγού αλλά και ο φόβος των ασθενειών, έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς μακριά από το καλαμπόκι, προς αναζήτηση άλλων καλλιεργειών. Η μείωση κυμαίνεται από 10% έως και 30% ανά περιοχή. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, περίπου το 20% αγγίζουν οι μειώσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Λάρισα, ενώ «στις Σέρρες η μείωση μπορεί να αγγίζει και το 30%» ανέφερε ο Παύλος Αραμπατζής, πρόεδρος του ΑΣ Βισαλτίας. Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών στρέφονται κυρίως στην καλλιέργεια βαμβακιού, αλλά και σε φύτευση ελαιούχων σπόρων και σόγιας. Αντίστοιχα, μέχρι 20% εκτιμάται η μείωση και στην Ηλεία, όμως, σύμφωνα με τον Χρήστο Παλαιολόγο, πρόεδρο των καλαμποκοπαραγωγών, «οι παραγωγοί δυστυχώς δεν βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις».

Τιμές stand by των εξελίξεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία

«Με 17 λεπτά το κιλό επί του αυτοκινήτου πληρώθηκαν στον παραγωγό κάποια πρώτα καλαμπόκια που κόπηκαν βιαστικά στην περιοχή των Σερρών, ωστόσο είμαστε εν αναμονή, καθώς οι τιμές καθορίζονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, λόγω των μεγάλων εισαγωγών», δήλωσε ο κ. Αραμπατζής. «Στο 1-1,5 λεπτό πιο πάνω από πέρυσι άρχισε να διαμορφώνεται η τιμή του καλαμποκιού στην Καβάλα, ενώ το κράτημα των ποσοτήτων αλλά και το γενικότερο κλίμα του καιρού στην Ευρώπη, αφήνει προσδοκία για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σαραντίδης.

Στα 19 λεπτά πωλείται το κρατημένο περσινό καλαμπόκι στη Θεσσαλία, όπως δήλωσε ο κ. Καλφούντζος, ενώ «λόγω της μεγάλης ζήτησης, καλές αναμένονται και οι τιμές στη φετινή συγκομιδή, περιμένοντας βέβαια να βγει και το προϊόν», σύμφωνα με τον ίδιο. «Λίγο πιο πάνω από πέρυσι εκτιμούν οι παραγωγοί ότι θα κινηθούν οι τιμές και στην Ηλεία», τόνισε ο κ. Παλαιολόγος, συμπληρώνοντας ότι «η τιμή που έδωσε η Ένωση Λεχαινών είναι στα 20 λεπτά το κιλό, έναντι των 18 λεπτών πέρυσι».