Χανιά: Εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Ιουλίου ο πρώτος διεθνής «Κήπος της Ειρήνης»

Την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 7:00 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων -ΜΑΙΧ, ο πρώτος διεθνής «Κήπος της Ειρήνης», που φιλοξενεί μια συλλογή 21 ποικιλιών ελιάς από ισάριθμες ελαιοπαραγωγικές χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Αργεντινή, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία. Τα ελαιόδεντρα που υπάρχουν στον κήπο προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα Γενετικού Υλικού Ελιάς (Κόρδοβα-Ισπανία) και το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα και συνοδεύονται από το πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου, καθώς και από τεχνικό δελτίο που αναφέρει τη χώρα προέλευσης, τη χρήση (επιτραπέζια ή ελαιοποιήσιμη) και βοτανικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης ποικιλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΑΙΧ, η δημιουργία του «Κήπου της Ειρήνης», αποτελεί πρωτοβουλία του CIHEAM (Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών) και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (CIHEAM-MAICh), σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Ο Κήπος της Ειρήνης» (Cultural Association – The Garden of Peace) με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος στην Ισπανία δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, ενισχύοντας μια στενή και αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της ειρήνης, του περιβάλλοντος, των μεσογειακών πολιτισμών και των νέων πολυπολιτισμικών σχέσεων και των πολυφυλετικών λαών. Ένας από τους στόχους του συλλόγου είναι η δημιουργία κήπων με ελαιόδεντρα διαφόρων ποικιλιών από ελαιοπαραγωγικές χώρες παγκοσμίως.

Ως σήμερα, στο πλαίσιο της δράσης του συλλόγου, έχουν δημιουργηθεί επίσης τρεις «Κήποι της Ειρήνης», (εθνικές συλλογές ελαιόδεντρων) σε Ισπανία, Ιταλία, και Ελλάδα (Τριφυλλία Μεσσηνίας), ενώ το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθεί ο επόμενος «Κήπος της Ειρήνης» στα σύνορα Παλαιστίνης-Ιράκ. Ωστόσο, ο «Κήπος της Ειρήνης» του ΜΑΙΧ αποτελεί τον πρώτο διεθνή κήπο που φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις διεθνούς οργανισμού και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης της προσαρμοστικότητας των 21 ποικιλιών στο ίδιο περιβάλλον, με στόχο τη μελέτη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του είδους.

Ο «Κήπος της Ειρήνης» περικλείεται από το περιαστικό πάρκο του ΜΑΙΧ, σε χώρο που διαμορφώθηκε με την αρωγή του Δήμου Χανίων, και θα μπορεί να υποδεχθεί επισκέπτες όπως σχολεία, φοιτητές ή άλλους ενδιαφερόμενους και ξένους επισκέπτες.

Ο «Κήπος της Ειρήνης» πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα από την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη στις 19 Ιουλίου και ώρα 7.00 μ.μ., παρουσία του προέδρου του Δ.Σ του CIHEAM που διατελεί και υπουργός Γεωργίας του Μαρόκο, του υπουργού Γεωργίας της Τυνησίας, καθώς και εκπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, Ελαιολάδου, Αμπελιού και Οίνου και της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ