Χανιά: Έκκληση για ορθολογική χρήση νερού και στον πρωτογενή τομέα

Χανιά: Έκκληση για ορθολογική χρήση νερού και στον πρωτογενή τομέα

Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί η περιοχή των Χανίων αντιμέτωπη με το πρόβλημα της λειψυδρίας, κρούουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς διαχείρισης των υδάτων. Το θέμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ της «ΥΧ» με τίτλο «Έρευνα «ΥΧ»: Το αρδευτικό πρόβλημα στον αγροτικό τομέα» στο οποίο περιγράφεται ανάγλυφα το πρόβλημα της λειψυδρίας και οι συνέπειές της στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο ΑΠΕ: «Με δεδομένη την μείωση της στάθμης των νερών του υδροφόρου ορίζοντα, σήμερα πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων και συμφωνήθηκε, σε πρώτη φάση, να γίνει έκκληση για εξοικονόμηση και λελογισμένη χρήση του νερού ύδρευσης και άρδευσης από ιδιώτες, επιχειρήσεις και αγρότες. Όπως επισημάνθηκε, σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση για αναγκαστικές διακοπές στην υδροδότηση, από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, αποφασίστηκε να συγκληθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, νέα σύσκεψη, με τη συμμετοχή των αρμοδίων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ώστε να καταρτιστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Μάλιστα, τονίστηκε ότι οι συσκέψεις των αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων θα είναι συχνές, προκειμένου να λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έως τον ερχόμενο χειμώνα.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι οι καταναλωτές, ιδιώτες, αγρότες, μεγάλες μονάδες, είναι ότι η λελογισμένη χρήση πρέπει να γίνει συνείδηση, πλέον, ανεξάρτητα αν έχουμε νερό ή όχι. Υιοθετώντας προληπτικά μέτρα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι το μήνυμα», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάζης , σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν συντρέχουν λόγοι πανικού.

Την ανάγκη της ορθολογικής χρήσης του νερού επεσήμαναν ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, Αντώνης Σχετάκης, καθώς και ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Βόρειου Άξονα, Γιάννης Σταματάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το θέμα της αναρρύθμισης των πηγών με νέες γεωτρήσεις».