Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα 1η στην απορρόφηση κονδυλίων στο ΕΣΠΑ

Α. Χαρίτσης: Στοπ πληρωμών σε ΕΣΠΑ (2007-13) για ανολοκλήρωτες επενδύσεις, που δεν πέρασαν ενδιάμεσο πιστοποιημένο έλεγχο

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 σε όλη την Ευρώπη», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης,  κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο οποίος τόνισε πως θέλουμε βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και πως «το 2018 θα μπουν τα θεμέλια, για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Εξήγησε πως με τα σημερινά στοιχεία, που είναι στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει σήμερα απορροφήσει πόρους στο 25%, όταν το αντίστοιχο διάστημα, στο πρόγραμμα 2007-13 του ΕΣΠΑ, βρισκόταν στο 17%. Προανήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την εποπτεία της αγοράς  και μίλησε για κίνητρα, που αφορούν επενδύσεις σε  οργανωμένα επενδυτικά πάρκα.

Υποστήριξε πως και στους τρεις παλιότερους αναπτυξιακούς νόμους (του ’98, του ’04, αλλά και του ’11) είχαμε τον ίδιο στρεβλό σχεδιασμό, με το 95% των κονδυλίων να κατευθύνεται σε επενδύσεις χαμηλής τεχνολογίας. Επανέλαβε πως η  μερίδα του λέοντος των ενισχύσεων πήγαινε σε ελάχιστα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (το 4% των σχεδίων πήρε σχεδόν τα μισά χρήματα). «Ενισχύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν για 6 μόλις επιχειρήσεις!», ανέφερε.

Συνέστησε στην αντιπολίτευση ν’ αποφεύγει κατηγορίες για αντιαναπτυξιακή πολιτική τονίζοντας πως από τον Νόμο του 2011 για τον οποίο επαίρεται η ΝΔ, υλοποιήθηκε μόνο το 10% των επενδυτικών σχεδίων που εντάχθηκαν.  «Η χώρα με κουφάρια ενώ για κάθε μία νέα θέση εργασίας – από τις ελάχιστες που δημιουργήθηκαν – το δημόσιο πλήρωσε κατά μέσο όρο 323.000 ευρώ», είπε!

Υποστήριξε πως η μεταποίηση, η αγροδιατροφή και οι νέες τεχνολογίες είναι από τις προτεραιότητες κι εξήγησε πως υπάρχει στρατηγική συμμαχία «με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων»και πρόσθεσε πως η έξοδος από το μνημόνιο θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία.

Σημείωσε πως «συνολικά, 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία το 2017, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις συμφωνίες που συνάψαμε με την ΕΤΕπ. Πρόκειται για ποσό – ρεκόρ για την περίοδο της κρίσης.  Υποστήριξε ότι την επόμενη τριετία δρομολογείται από την ΕΤΕπ ένα πρόγραμμα νέων έργων ύψους 7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να πυροδοτήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας».