Ο Θανάσης Χαστάς είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση»

Είναι γεγονός πως και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως σε όλη τη χώρα, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων δίνει σκληρή μάχη επιβίωσης κόντρα στις αντίξοες συνθήκες παραγωγής και στις φυσικές καταστροφές. Έχουν να αντιμετωπίσουν τη ληστεία του κόπου τους από τους εμποροβιομηχάνους, τους τραπεζίτες και το κράτος. Έχουν να αντιμετωπίσουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπως το ΕΦΚΑ Αγροτών, ελλείψεις σε γεωπόνους και κτηνιάτρους, ελλιπείς αποζημιώσεις καταστροφών και με μεγάλες καθυστερήσεις κ.ά.

Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια και προειδοποίησε ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα έπληττε πρώτα από όλα την αγροτιά και από εξαγωγική χώρα είμαστε πλέον εισαγωγέας αγροτικών προϊόντων. Ο σημερινός καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ έχει οδηγήσει στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην εγκατάλειψη καλλιεργειών και στην επιδείνωση της θέσης όσων αγροτο-κτηνοτρόφων έχουν μείνει.

Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου για τη στήριξη της παραγωγής και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών

Οι εδαφολογικές και οι κλιματολογικές συνθήκες της Δυτικής Μακεδονίας προσφέρονται για την παραγωγή μιας σειράς προϊόντων υψηλής ποιότητας: όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), φρούτα (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια), καπνά, σιτηρά, αλλά και καλλιέργειες που θα στηρίζουν την κτηνοτροφία (τριφύλλι, καλαμπόκι κ.ά.) και θα την αναπτύσσουν για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας, αλλά και τη στήριξη κλάδων της διατροφικής βιομηχανίας. Τα δασικά οικοσυστήματα, οι ορεινοί όγκοι με τους τεράστιους βοσκότοπους, με πλούσια χλωρίδα και οι μεγάλες δυνατότητες για παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών, καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία περιφέρεια με μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μην ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων. Αντίστοιχες δυνατότητες υπάρχουν και στους τομείς της μελισσοκομίας και της αλιείας.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους αγώνες και στις επερχόμενες εκλογές, μπορεί να δώσει δύναμη στην πάλη των ίδιων των αγροτών και κτηνοτρόφων, για να πάρουν ανάσες και να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων, που υλοποιούν περιφέρεια και δήμοι, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Έναν δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού και όχι την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η οριστική διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών αγροτικών – κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου και στην άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών με την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πρόκειται για δρόμο που χρειάζεται ισχυρή συμμαχία εργατών-αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού αποτελεί εγγύηση στην κατεύθυνση αυτή.