Ξεκίνησε η περίοδος επώασης για το Olive Challenge

Ξεκίνησε η περίοδος επώασης για το Olive Challenge

Πέντε θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες, workshops και διαρκή υποστήριξη από μέντορες, περιλαμβάνει η περίοδος Επώασης των 10 Ομάδων που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Olive Challenge, τον οποίο διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 22 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕΒΕ, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις μέλη του Advisory Committee, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΙΛΑΙΟΣ, των ομάδων που προκρίθηκαν, αλλά και εκπροσώπων των ομάδων που δεν προκρίθηκαν στην Επώαση.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου Βαγγέλης Διβάρης, επεσήμανε σε σύντομο χαιρετισμό του, τη σημασία του Olive Challenge, του μοναδικού Διαγωνισμού αποκλειστικά για τον ελαιοκομικό τομέα, που στόχο έχει να αναδείξει νέες και καινοτόμες ιδέες που θα αναβαθμίσουν τον τομέα και θα υποστηρίξει τις Ομάδες για να τις υλοποιήσουν με επιτυχία.

Το Πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασε η ΦΙΛΑΙΟΣ σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School και τον κύριο Αλέξη Κομσέλη, Διευθυντή του Alba Hub For Entrepreneurship And Development, και το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος – ΚΕΜΕΛ,  παρουσίασε το Ιδρυτικό Μέλος, Μέλος του Δ.Σ. της ΦΙΛΑΙΟΣ και Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. Επιχειρηματικά μοντέλα
  2. Marketing
  3. Πελάτες και Έρευνα Αγοράς
  4. Βασικά Χρηματοοικονομικά
  5. Επιχειρηματικό Σχέδιο 

Ο κύριος Οικονόμου τόνισε ότι ο φετινός διαγωνισμός είναι ο πρώτος διεθνώς διαγωνισμός αποκλειστικά για τον ελαιοκομικό τομέα και η συμμετοχή των 40 προτάσεων αποδεικνύει τα μεγάλα περιθώρια καινοτομίας που υπάρχουν. Ο επόμενος διαγωνισμός, πρόσθεσε, το OLIVE CHALLENGE 2019, το οποίο θα ανακοινωθεί την 1η Νοεμβρίου 2018, θα είναι ανανεωμένος και θα έχουν αντιμετωπισθεί όσα λάθη ή παραλείψεις διαπιστώθηκαν σε αυτή την πρώτη προσπάθεια. Κάλεσε επίσης όσους δεν διακρίθηκαν σε αυτή την πρώτη διοργάνωση να επανέλθουν με ανανεωμένη την ιδέα ή πρότασή τους τον επόμενο χρόνο.

Στη συνέχεια ο κύριος Βασίλης Καμβύσης, Μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ, παρουσίασε τα κρίσιμα σημεία στην διαδικασία παραγωγής των ελαιοκομικών προϊόντων και επεσήμανε ότι ο ελαιοκομικός τομέας έχει μεγάλα περιθώρια καινοτομίας. Ενδεικτικά ανέφερε την αξιοποίηση του συνόλου των προϊόντων του δένδρου της ελιάς και όχι μόνο το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, καθώς επίσης και τα αποκαλούμενα «απόβλητα», τα οποία ωστόσο εάν αξιοποιηθούν θα αποδειχθούν «χρυσός». 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΜΕΛ κύριος Δημήτρης Καλογεράς καθώς και τα μέλη του ΚΕΜΕΛ κ.κ. Κωστής Λαμνάτος, Γιάννης Κώττης, Χαράλαμπος Λιάπης, Αλέξανδρος Χατζηστεφάνου, Δημήτρης Γρεβιάς και Γεώργιος Χρυσικός, τα Μέλη του Advisory Committee κ.κ. Πέτρος Κόκκαλης, Δημήτρης Λάλας, Μιχάλης Μασουράκης, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, τα Μέλη Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ και Μέλη του Advisory Committee κ.κ. Ανδρέας Πλεμμένος, Λάζαρος Κιωκάκης, καθώς επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ομάδων οι οποίες διακρίθηκαν και συμμετέχουν στο στάδιο της Επώασης, καθώς και άλλων ομάδων οι οποίες υπέβαλαν πρόταση στον Διαγωνισμό.

Χορηγοί και Υποστηρικτές της εκδήλωσης:

Χορηγοί: Άλτις, Olympian Green, GS1 Association Greece, Protergia, foodExpo

Υποστηρικτές: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, ΚΕΜΕΛ – Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα των: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ, Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων, Aephoria.net, Perrotis College Κέντρο Ελιάς Κρίνος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας, ALBA Graduate Business School, New York College