Στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ προβληματικές περιπτώσεις πληρωμών

✱ Σιγή ασυρμάτου παρά τις διαρκείς οχλήσεις ✱ Σε δόσεις οι διοικητικές πράξεις ✱ Κι άλλες «τρύπες» στο σύστημα

Απανωτές γραπτές ενημερώσεις με συγκεκριμένα τρανταχτά παραδείγματα λαθών που έχουν προκύψει από τις πληρωμές του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022, λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Λάθη στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, λανθασμένοι υπολογισμοί στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος είναι μερικά μόνο από τα θέματα για τα οποία έχει ενημερωθεί η κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δώσει κάποια απάντηση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κάποια από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να έχουν πλήρη εικόνα των πληρωμών, όσον αφορά την περιοχή ευθύνης τους, γεγονός που έχει βοηθήσει σημαντικά τα ΚΥΔ να διασταυρώσουν τα λάθη στους υπολογισμούς της πληρωμής των παραγωγών – πελατών τους.

Οι διαπιστώσεις από τη διασταύρωση των στοιχείων δεν είναι καθόλου θετικές. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι γεωργοί Νεαρής Ηλικίας έλαβαν ποσό από το Εθνικό Απόθεμα, ενώ δεν πληρούν τα κριτήρια. Επίσης, μαθαίνουμε ότι έχει διαπιστωθεί ότι από στην πρώτη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος κάποιοι παραγωγοί έλαβαν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τα (λιγότερα) εκτάρια που διαθέτουν!

«Πρόκειται για πραγματικές περιπτώσεις. Αυτά τα παραδείγματα έχουν κοινοποιηθεί στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα από αρκετά ΚΥΔ, προκειμένου να δοθεί λύση. Δυστυχώς, ούτε ένα ΚΥΔ δεν έχει λάβει απάντηση», εξηγεί στην «ΥΧ» εκπρόσωπος ΚΥΔ στην Κεντρική Μακεδονία.

Διάτρητο σύστημα

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου τα ΚΥΔ ενημερώθηκαν από τον Οργανισμό ότι οι Διοικητικές Πράξεις άνοιξαν τελικά στις 12 Ιανουαρίου! Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, επιτρέπονται μόνο διορθώσεις κατηγορίας 1, δηλαδή διορθώσεις που δεν απαιτούν έγκριση από ελεγκτή.

Συγκεκριμένα, οι διοικητικές αυτές πράξεις αφορούν α) μεταβολές που δεν εμπίπτουν σε κανόνα ελέγχου (προσωπικά ή και τραπεζικά στοιχεία και διορθώσεις σε αιτήματα συμμετοχής σε Επιχειρησιακά Προγράμματα) και, όπως υπογραμμίζει, ο ΟΠΕΚΕΠΕ «για αυτές δεν υποβάλλεται αίτημα διοικητικής πράξης, η μεταβολή καταχωρίζεται απευθείας στην ΕΑΕ», και β) συγκατάθεση GDPR (οι μεταβολές στις σχετικές επιλογές καταχωρίζονται απευθείας στην ΕΑΕ).

Ωστόσο, στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2022, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η εταιρεία είχε αφήσει ανοιχτά και άλλα πεδία για διορθώσεις, ενώ κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στην παρούσα φάση από τον Οργανισμό. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι κάποιος εισερχόμενος στο σύστημα μπορεί να αλλάξει ποικιλία στο φυτικό κεφάλαιο!

Πάντως, και ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, όσον αφορά τις άλλες κατηγορίες μεταβολών (πλην της Ι), δηλαδή τις πιο σοβαρές, παραγωγοί και ΚΥΔ θα πρέπει να περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο, αφού τουλάχιστον μέχρι χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν την είχε ακόμη εκδώσει!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023